2023, október 3.
20.7 C
Budapest
12.7 C
Moszkva

A Pentagon veszélyességi pótlékot fizet az Ukrajnában szolgáló amerikai katonák

A Pentagon további veszélyességi pótlékot vezetett be az Ukrajnában szolgáló amerikai katonák számára – jelentette pénteken a Military Times című lap egy amerikai védelmi tisztviselőre hivatkozva.

A kiadvány szerint a közvetlen veszélyességi pótlék (IDP, imminent danger pay) néven ismert bónuszt minden olyan területen tevékenykedő katonának felajánlják, ahol ellenséges tűz vagy aknák, lázadás, polgárháború vagy terrorizmus miatt megsérülhetnek.

A kifizetés bevezetéséről először egy feljegyzésből derült ki, amelyet állítólag a Pentagon legfőbb személyzeti tisztviselője, Grier Martin írt, és amely július 13-i keltezésű, és csütörtökön került fel az amerikai légierő nem hivatalos Facebook-oldalára. A Military Times azt állítja, hogy egy Pentagonon belüli forrása most megerősítette a dokumentum hitelességét.

A feljegyzés szerint az Ukrajna teljes szárazföldi területét és légterét visszamenőlegesen, 2022. április 24-i hatállyal IDP-zónává nyilvánítják. Ez azt jelenti, hogy a jelenleg Ukrajnában szolgálatot teljesítő vagy azóta ott szolgáló amerikai katonai személyzet minden tagja jogosult napi 7,50 dolláros (kb. 2500 forint) plusz juttatásra, amelynek felső határa havi 225 dollár (kb. 76 000 forint).

A Military Times megjegyezte, hogy az IDP-kifizetések a katonák alapfizetésén és más bónuszokon felül járnak, és hogy egyes katonák jogosultak lehetnek arra, hogy a bónuszt utólagos kifizetésként kapják meg.

Az emlékeztető azt is kimondta, hogy csökkenteni fogják az úgynevezett Hardship Duty  kifizetések havi mértékét, amely az Ukrajnában szolgáló amerikai katonáknak további havi 150 dollárt biztosított. Az IDP bevezetése után ez a bónusz havi 100 dollárra csökken, ami azt jelenti, hogy a katonák legfeljebb 325 dollár havi veszélyességi pótlékot kaphatnak.

Hivatalosan az Egyesült Államoknak jelenleg csak kis számú katonája állomásozik Ukrajnában. A Military Times szerint ennek a kontingensnek egy része a kijevi amerikai nagykövetségen dolgozik, annak biztonsági szolgálatában és a Washington által Ukrajnának küldött több milliárd dollár értékű katonai felszereléssel kapcsolatban.

Az ABC News szerint az amerikai nagykövetségen dolgozó másik különleges műveleti csoport az orosz katonai hadjárat kezdete óta segíti az ukrán csapatokat hírszerzési műveletekkel és magas rangú látogatók védelmével. A hírügynökség azt állította, hogy ez a csapat nem vesz részt katonai műveletekben, és nem látogat el a frontvonalakra sem.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Politico: az EU nem adhatna több fegyvert Ukrajnának a saját készleteiből

Az Európai Unió országai már nem adhatnak fegyvert Ukrajnának a saját készleteikből anélkül, hogy veszélyeztetnék saját biztonságukat - írja a Politico című amerikai lap...

Ukrajna levette az OTP Bankot a vállalati halállistájáról és kötelezte az orosz piac elhagyására

Levette az OTP Bankot a nemzetközi háborút finanszírozó vállalatok listájáról az Ukrán Nemzeti Korrupciómegelőzési Ügynökség (NAZK) - jelentette be az ügynökség hétfőn a honlapján. A...

Az EU nem tudja feloldani az Ukrajnának szánt 5 milliárd eurós katonai támogatást

Az EU fontolóra vesz egy 5 milliárd eurós katonai segélycsomagot Ukrajnának 2024-re - jelentette ki Josep Borrell, az unió külpolitikai vezetője hétfőn Kijevben. Magyarország...
spot_img

Videó