2022, december 1.
5.5 C
Budapest
-9.8 C
Moszkva

A Pentagon “évekig tartó” katonai segélyezést tervez Ukrajnának

Joe Biden amerikai elnök kormánya bejelentette, hogy 400 millió dollár értékű új fegyversegélyt nyújt Ukrajnának, köztük négy további HIMARS rakétarendszert, és tervei szerint “hónapokig és évekig” folytatja az ilyen eszközök szállítását Kijevnek.

A Pentagon egyik tisztségviselője a Kijev rövid és hosszú távú fegyverigényeinek kielégítésére irányuló tervezési erőfeszítésekről beszélt egy újságíróknak tartott pénteki tájékoztatóján. A segélyek legújabb körét Biden lehívási felhatalmazása alapján nyújtják majd, ami azt jelenti, hogy nem lesz szükség a kongresszus jóváhagyására – mondta a névtelenség fenntartása mellett nyilatkozó tisztviselő.

A HIMARS-egységek újabb szállítmánya nyolc ilyen rakétarendszer korábbi szállítását követi. A HIMARS a High Mobility Aircraft Rocket System rövidítése, egy precíziós tüzérségi rakétavető, amely 80 kilométerre lévő célpontokat képes eltalálni. Az új szállítmányok, amelyek tavaly augusztus óta Washington 15. katonai segélycsomagját jelentik Ukrajnának, 1000 darab korszerű 155 mm-es taracktöltényt is tartalmaznak. Az új lőszerek nagyobb pontossággal rendelkeznek, mint a hagyományos tüzérségi lövedékek, és növelik Ukrajna képességét az orosz eszközök célba vételére – közölte a Pentagon.

Most azt látjuk, hogy az Egyesült Államok a HIMARS-ok és az ezekhez a rendszerekhez szükséges rakéták felpörgetésével Ukrajna most már sikeresen támadja az orosz helyszíneket Ukrajnában, mélyebben a frontvonalak mögött, és ez megzavarja Oroszország képességét arra, hogy ezt a tüzérségi műveletet végrehajtsa” – mondta a tisztviselő.

Az orosz erők szerdán megsemmisítettek két, az Egyesült Államok által szállított HIMARS-rendszert és lőszerraktárakat az orosz védelmi minisztérium szerint. Az Ukrajnának szállított külföldi fegyverek egy része nem jutott el rendeltetési helyére, és a tengerentúli feketepiacokon kötött ki – mondta Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter a hét elején.

A Pentagon tisztségviselője azt állította, hogy a korábban Ukrajnának szállított összes HIMARS egységgel elszámoltak. A kongresszusi képviselők által felvetett aggodalmakkal kapcsolatban, hogy az Egyesült Államok mennyire ellenőrzi a Kijevnek adott fegyvereket, a tisztviselő azt mondta: “Nagyon gondosan nyomon követjük ezt, és nagyon is tudatában vagyunk a feladatainknak és kötelezettségeinknek, hogy tisztában legyünk az Ukrajnának nyújtott képességeinknek”.

Az orosz erők a jelentések szerint komoly előnyre tettek szert Donbasszban, többek között átvették a teljes ellenőrzést a Luganszki Népköztársaság felett. Kijevnek több nehézfegyverzetre, köztük tarackokra és HIMARS-okra van szüksége, hogy ellensúlyozni tudja Oroszország “felperzselt föld taktikáját” – mondta Andrij Jermak, Volodimir Zelenszkij ukrán elnök kabinetfőnöke.

Annak ellenére, hogy Oroszország a közelmúltban sikereket ért el a harctéren, a Pentagon szerint ezek az eredmények nehezen kiharcoltak és költségesek voltak, ami elhúzódó konfliktust vetít előre. “Egyáltalán nem úgy látjuk, hogy Oroszország megnyerte volna ezt a csatát” – mondta a tisztviselő. “Az biztos, hogy nem az eredeti céljaikhoz kapcsolódóan nyernek”.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Több település felszabadításáról számolt be az orosz katonai szóvivő

Települések felszabadításáról számolt be a donyecki régióból szerdán az orosz hadvezetés, valamint a helyi közigazgatás két vezetője. Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője...

Lengyelországban ki kell fizetniük a lakhatás díját az ukrán menekülteknek

Az Oroszországgal fennálló konfliktus miatt Lengyelországba menekült ukránoknak jövőre fizetniük kell a lakhatásukért és az élelmezésükért - jelentette be a varsói kormány. A lengyel hatóságok...

Ursula elismerte, hogy már több mint 100 ezer ukrán katona halt meg

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke videóüzenetében bejelentette, hogy az ellenségeskedések kitörése óta több mint 100 000 ukrán katona halt meg. Frissítés: Ursula...