2022, december 9.
3.5 C
Budapest
-4 C
Moszkva

Bloomberg: az EU blokkol egy Ukrajnának szánt hitelt, mert félnek, hogy Kijev nem tudja visszafizetni

Az Európai Bizottság blokkolt egy Ukrajnának nyújtandó hitelt, arra hivatkozva, hogy aggályai vannak az ország visszafizetési képességével kapcsolatban – jelentette csütörtökön a Bloomberg.

A 1,5 milliárd eurós (1,52 milliárd dollár) kölcsönt a blokk hitelt biztosító szervezete, az Európai Beruházási Bank (EBB) ajánlotta fel Kijevnek, hogy segítse az országot gazdaságának fenntartásában. Az Európai Bizottság költségvetési egysége azonban blokkolta a lépést, mert “aggályai” voltak Ukrajna “pénzügyi megbízhatóságával” kapcsolatban – idézte a Bloomberg meg nem nevezett tisztviselőket.

A Bizottság a teljes finanszírozás 70%-ára akar céltartalékot a szokásos 9% helyett az EU-n kívüli műveletekre – magyarázta a Bloomberg – arra az esetre, ha Ukrajna nem fizetné vissza adósságát.

Az ukrán kormány a hónap elején közölte, hogy az ország háború utáni újjáépítése várhatóan 750 milliárd dollárba kerül. Az EBB becslései szerint azonban Kijevnek akár 1 billió dollár külső segítségre is szüksége lehet.

Májusban a hét vezető nyugati gazdaságot tömörítő G7-csoport közel 20 milliárd dolláros segélyt ígért Ukrajnának, Németország pénzügyminisztere azonban később kizárta, hogy az EU közösen vegyen fel hitelt a költségek fedezésére.

A Bloomberg szerint az EU még a rövid távú finanszírozásról is nehezen tudott megállapodni, hogy Kijev ki tudja fizetni folyó kiadásait. A múlt heti 1 milliárd eurós  javaslat megrekedt, mivel Németország blokkolt egy nagyobb, közel 9 milliárd eurós  csomagot – írta a kiadvány.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Csaknem 100 lengyel zsoldossal végeztek az orosz erők Ukrajnában

Oroszország védelmi minisztériuma azt közölte, hogy egyetlen nap alatt számos nagy jelentőségű célpontot semmisített meg nagy pontosságú csapásokkal Ukrajnában. Köztük amerikai és német gyártmányú...

Putyin: Oroszország válaszcsapásként támadja az ukrán infrastruktúrát

Az orosz hadsereg azt követően kezdett el csapásokat mérni Ukrajna energetikai infrastruktúrájára, hogy merényletet követtek el a Krími híd ellen - jelentette ki Vlagyimir...

Klicsko: apokaliptikus télre kell készülnünk, de még nem kell evakuálni Kijevet

Az ukrán villamosenergia-hálózatot ért folyamatos orosz csapások "apokaliptikus" forgatókönyvet hozhatnak Kijevben - mondta Vitalij Klicsko polgármester szerdán a Reutersnek, de hangsúlyozta, hogy a hatóságok...