2023, február 1.
3.4 C
Budapest
0.1 C
Moszkva

A nyugati országok bojkottálhatják a párizsi olimpiát, ha oroszok is részt vehetnek

Ha Oroszország engedélyt kap a 2024-es párizsi olimpián való részvételre, az a nyugati nemzetek széles körű bojkottjához vezethet a rangos eseményen – mondta Gerhard Heiberg, a NOB korábbi tagja.

Oroszország és Belarusz sportolói az elmúlt év nagy részében számos korlátozással szembesültek a nemzetközi sportban, amióta Oroszország megkezdte az ukrajnai katonai műveletet, ami után a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) rendelete szerint a világ számos sportszövetsége eltiltotta őket.

A múlt hónapban azonban a NOB jelezte, hogy megvizsgálja annak lehetőségét, hogy mindkét nemzetet visszaengedje a nemzetközi mezőnybe a 2024-es párizsi kvalifikációs versenyek előtt, amelyek közül sok a következő hetekben kezdődik.

A NOB kijelentette, hogy olyan javaslatokat vizsgál, amelyek “megkönnyítenék az orosz és belorusz sportolók részvételét a fennhatósága alá tartozó ázsiai versenyeken, tiszteletben tartva a hatályos szankciókat” – de Heiberg norvég iparmágnás, aki 23 évig volt a NOB magas rangú tagja, azt mondja, hogy “még túl korai” az ilyen megfontolásokhoz.

“Túlságosan korai még az a terv, hogy elfogadható feltételeket dolgozzanak ki az orosz sportolók bevonására” – mondta.

“Ukrajna szövetségesei, sőt egész Európa teljesen jogosan aggódik. Több információra van szükség Putyinról és katonai vezetőiről [akik] még mindig félelmetesen agresszívek.

“Túl korai még az Ázsiai Olimpiai Tanács vezetői számára, hogy az orosz integráció lehetséges kiskapuit vizsgálják. Ukrajna szomszédai könnyen bojkotthoz folyamodhatnak. A Nyugatnak egyelőre tartózkodnia kellene, és nem szabadna ebbe a hamis irányba merészkednie”.

Heiberg megjegyzései néhány héttel azután hangzottak el, hogy Thomas Bach NOB-elnök úgy tűnt, szabaddá teszi az utat az oroszok nemzetközi sportba történő visszailleszkedése előtt.

“Amit soha nem tettünk, és soha nem is akartunk tenni, az az, hogy [megtiltjuk] a sportolóknak, hogy csak az útlevelük miatt sportolhassanak” – mondta Bach.

“Ahogyan a múltban és a jelenben a sok más konfliktus és háború kapcsán is mindig is tettük, az olimpiai mozgalomnak egyesítő és nem megosztó erőnek kell lennie”.”

Bach álláspontját az Egyesült Nemzetek Szervezete is megismételte, amely szintén azt javasolta, hogy a sportnak mentesnek kell lennie a politikai szándéktól, mondván, hogy “a béke szellemében kell megszervezni”, és hogy “tiszteletben kell tartani az ilyen események egyesítő és békéltető jellegét”.

Bach azt is fenntartotta, hogy a szankcióknak kifejezetten az orosz és a belorusz államra kellene vonatkozniuk, de nem a két nemzetet képviselő sportolókra.

“A sportolók részvételének kérdése soha nem volt és nem is lehetett a szankciók része” – mondta.

“A sportolók részvételének kérdése védőintézkedés volt a nemzetközi sportversenyek integritásának megőrzése és a két ország sportolóinak biztonsága érdekében”.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

spot_img

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Az orosz katonai szóvivő is megerősítette Blahodatne település felszabadítását a Donbasszban

Egy Donyecktől mintegy hatvan kilométerre délkeletre fekvő település elfoglalásáról tett bejelentést kedden az orosz katonai szóvivő. Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője a...

Nem lenne praktikus – Nagy-Britannia nem szállít harci repülőgépeket Ukrajnának

Nagy-Britannia nem szállít korszerű harci repülőgépeket Ukrajnának, mert ez nem lenne "praktikus" a kiképzési idő hosszúsága miatt - közölte kedden Rishi Sunak brit miniszterelnök...

Kreml: Porosenko, Merkel és Hollande félrevezetésnek szánta a minszki megállapodásokat

A volt ukrán, német és francia vezető megerősítette, hogy Kijevnek az erőszakos megoldásra való felkészítését fedezendő írta alá a minszki megállapodásokat, ezért az orosz...