2023, február 7.
-3.9 C
Budapest
-5.8 C
Moszkva

A német hadsereg súlyos lőszerhiánnyal küzd – mondta a Bundestag fegyveres erőkért felelős biztosa

A német hadsereg súlyos lőszerhiánnyal küzd – figyelmeztetett vasárnap Eva Högl, a Bundestag fegyveres erőkért felelős biztosa. Kiemelte továbbá, hogy hiányoznak bizonyos alapvető személyi felszerelések is, amelyekre a hadseregnek szüksége van.

A Bild am Sonntag című lapnak adott interjújában Högl elárulta, hogy a Bundeswehrnek 20 milliárd eurójába kerülne a lőszerkészletek feltöltése.

A képviselő azt követelte, hogy a hadsereg lőszerraktárait még a jelenlegi törvényhozási ülésszak alatt töltsék fel teljes mértékben, azt állítva, hogy a kormány évek óta húzza az időt a témával kapcsolatban.

“Lőszerek nélkül az egész semmit sem ér” – zárta Högl.

Rámutatott arra is, hogy milyen siralmas a helyzet a német csapatok számára szükséges alapfelszerelések terén. Példaként említette azt az esetet, amikor az ország Litvániában állomásozó katonáinak golyóálló mellény nélkül kellett részt venniük a gyakorlatokon.

Ráadásul Högl szerint “a betegszabadságokkal, szülői és oktatási szabadságokkal együtt sok egységnél a létszám csak a papíron meglévő létszám 60 százalékát éri el”.

A biztos figyelmeztetett, hogy “elegendő személyzet nélkül a legjobb fegyverek is kevésbé hasznosak”. Azt jósolta, hogy ha a Bundeswehr létszáma nem emelkedik jelentősen, akkor Berlin kénytelen lesz rangsorolni és spórolni a bevetéseken. Ezért, mivel a hangsúly a nemzetvédelemre helyeződik, Németországnak vissza kell majd fognia a nemzetközi missziókban való részvételét – jegyezte meg Högl.

Októberben a Business Insider védelmi ipari és parlamenti forrásokra hivatkozva arról számolt be, hogy a német hadseregnek csak egy-két napi hadviselésre elegendő lőszere van.

Bár a probléma már évek óta fennáll, a lap állítása szerint tovább súlyosbodott a helyzet, amikor Németország fegyvereket kezdett szállítani Ukrajnának.

Berlin azonban a múlt hónapban mégis leszállította Kijevnek a legmodernebb IRIS-T légvédelmi rendszerének első egységét. További három egység, amely egy parancsnoki járműből, egy radarjárműből és egy teherautóra szerelhető indítórakétából áll, várhatóan 2023-ban érkezik Ukrajnába.

Eközben Németország saját hadserege még nem kapta meg a földi IRIS-T rendszert, ami egyes politikusokat arra késztetett, hogy aggodalmukat fejezzék ki amiatt, hogy az ország saját védelmi képességeinek rovására fegyverzi fel Ukrajnát.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

spot_img

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Vegyi fegyvert vethettek be az ukránok a Donbasszban, orosz ellenőrzés alá került Mihajlivka is

Vegyi fegyver bevetésével vádolta meg az ukrán fegyveres erőket az Oroszországhoz csatlakozott donyecki régió megbízott vezetője, az orosz katonai szóvivő pedig bejelentette, hogy önkéntes...

Financial Times: az Abrams tank inkább teher lesz Ukrajnának, mint segítség

Az M1 Abrams harckocsik, amelyeket Washington a közelmúltban ígért Ukrajnának, inkább terhet jelenthetnek Kijev háborús erőfeszítései számára, mintsem erősítést - jelentette vasárnap a Financial...

Videó: rakétacsapás érte az egyetem épületét Harkovban

Rakéta csapódott az egyetem épületébe Harkovba - közölte a helyi média. Az oktatási intézményeket bezárták, és az ukrán fegyveresek telepítési pontként és raktárként használják...