2022, október 7.
16.6 C
Budapest
9.5 C
Moszkva

A német Die Welt Zelenszkij korrupciós ügyeit boncolgatja – hosszú a lista

A Die Welt című német lap Volodimir Zelenszkij ukrán elnök “titkos ügyleteit” vette górcső alá azzal, hogy egy új könyv részletét közölte, amely szerint az államfő otthon adócsalást követhetett el.

A lap idézte a “Zelenszkij: Az Életrajz” című könyvből, amely az ukrán államfő állítólagos korrupciós ügyeivel foglalkozik.

A lap szerint 2019-ben kiderült, hogy Zelenszkijnek Cipruson offshore számlái vannak, a Slidstvo.info kutatása pedig kimutatta, hogy az egykori komikusnak a Brit Virgin-szigeteken és Belize-ben vannak cégei, köztük a “korábban ismeretlen” Maltex Multicapital Corp. nevű cég, amely 7,5 millió dollár értékű lakásokat birtokol London központjában.

A vállalat állítólag 2012 óta összesen 40 millió dollárt kapott Igor Kolomojszkij ukrán oligarchától. Zelenszkij a jelek szerint nem sokkal a 2019-es elnökválasztás előtt, amelyet végül megnyert, átruházta a vállalatban lévő részvényeit egy közeli barátjára.

Bár nem volt világos, hogy mi volt a cél a rendszer mögött, ukrán oknyomozó újságírók akkoriban azt találgatták, hogy Zelenszkij talán arra használta, hogy kikerülje az otthoni adókat, vagy hogy részt vett Kolomojszkij pénzmosásában.

A kivonatban az is szerepel, hogy az “Offshore 95” című dokumentumfilm vetítését, amelynek középpontjában Zelenszkijnek a Pandora-iratokban feltárt állítólagos kétes ügyletei álltak, tavaly októberben az utolsó pillanatban lemondták Kijevben. A mozi igazgatója nyilvánvalóan az SZBU-tól, az ukrán biztonsági szolgálattól kapott egy hívást – áll a kivonatban, amely az ukrán médiára hivatkozik. Csak a közfelháborodásnak köszönhetően került sor a vetítésre később a nap folyamán – áll a közleményben.

Annak ellenére, hogy a Slidstvo.info által feltett kérdésekre kezdetben nem volt hajlandó válaszolni, Zelenszkij hivatala 2021 októberében kifejtette, hogy “a “Janukovics-időkben” – utalva Viktor Janukovics volt elnökre – mindenki külföldre helyezte át a vállalkozását, különösen a televíziós ágazatban. Zelenszkij azt is állította, hogy az adóhatóság akkoriban “szinte minden nap” vizsgálta az ügyleteit, utalva arra, hogy soha nem találtak semmilyen jogsértést. Azt is hevesen tagadta, hogy bármilyen pénzmosásban részt vett volna, de kitért arra a kérdésre, hogy valóban minden alkalommal befizette-e az összes esedékes adót.

A Slidstvo.info újságírója azonban láthatóan nem volt elégedett az elnök válaszával, és másnap felvetette, hogy az offshore cég puszta létezése is arra utal, hogy Zelenszkij “nem bízik abban az országban, amelyben felépítette a vállalkozását, és amelynek a vezetője”.

“Valamit el akar titkolni, és erre oka van” – mondta.

A könyv szerint október 27-én az ukrán Nemzeti Korrupciómegelőzési Ügynökség bejelentette, hogy vizsgálatot folytatott Zelenszkij üzleti tevékenységével kapcsolatban, és nem talált semmi törvénytelent.

Figyelem Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

- Hirdetés - spot_img

UKRÁN VÁLSÁG

Két Donbassz település elfoglalását jelentették be az orosz erők

Elfoglalták az orosz erők Otradivka és Veszel Dolina községet a Donyecki Népköztársaságban - közölte pénteken az Oroszországhoz csatolt régió területvédelmi törzse. Igor Konasenkov altábornagy, az...

Zaharova: az EU-nak döntenie kellene végre, hogy a diplomáciát vagy a harcteret választja

Az Európai Uniónak el kell döntenie, hogy az ukrajnai konfliktust diplomáciai úton vagy erőszakos módon akarja-e megoldani - jelentette ki Marija Zaharova orosz külügyminisztériumi...

Biden: a nukleáris háború kockázata a legmagasabb szinten van

Joe Biden amerikai elnök szerint a nukleáris háború kockázata a legmagasabb szinten van a hidegháború 1960-as évekbeli csúcspontja óta. Azt állította továbbá, hogy Oroszország...