2022, október 7.
20.8 C
Budapest
11.8 C
Moszkva

AFP: egy francia történelmi kastélyból kitiltották az orosz látogatókat

A francia védelmi minisztérium megtiltotta az orosz állampolgároknak, hogy belépjenek a Chateau de Vincennes középkori királyi rezidenciára – értesült az Agence France Presse (AFP). A Párizstól keletre fekvő kastély a Védelmi Történeti Szolgálat, a francia minisztérium archívumának székhelye.

A minisztérium belső utasítást adott ki, amely korlátozta az oroszok belépését minden katonai létesítménybe, köztük a történelmi helyszínre is, miután Oroszország megtámadta Ukrajnát – jelentette hétfőn az AFP egy forrásra hivatkozva.

A leleplezés azután derült ki, hogy a hírügynökség utánajárt két orosz nő történetének, akiktől július végén megtagadták a belépést a kastélyba. Egyikük elmondta, hogy az őrök ellenőrizték az útlevelüket, mielőtt közölték velük, hogy állampolgárságuk miatt nem léphetnek be.

A nő újságíró, és elmondta, hogy öt hónappal ezelőtt hagyta el hazáját az Ukrajnával kialakult konfliktus miatt – áll a jelentésben.

A hírügynökségnek a védelmi minisztériumban lévő forrása szerint az archívumot meglátogatni kívánó újságírók továbbra is kérhetnek külön engedélyt.

Az AFP jelentése nem pontosította, hogy a korlátozás az egész várra vonatkozik-e, amely műemlék és népszerű turisztikai látványosság, vagy csak arra a részre, ahol az archívum található. A Védelmi Történeti Szolgálat honlapja szerint a múzeum látogatóinak a “jelenlegi nemzetközi kontextus” és a helyszínen “érvényben lévő biztonsági intézkedések” miatt személyi igazolványt kell felmutatniuk.

Oroszország február 24-én küldött csapatokat Ukrajnába, arra hivatkozva, hogy Kijev nem hajtja végre a minszki megállapodásokat, amelyek célja, hogy Donyeck és Luganszk régiónak különleges státuszt biztosítson az ukrán államon belül. A Németország és Franciaország közvetítésével létrejött jegyzőkönyveket először 2014-ben írták alá. Petro Porosenko volt ukrán elnök azóta elismerte, hogy Kijev fő célja az volt, hogy a tűzszünetet időnyerésre és “erős fegyveres erők létrehozására” használja fel.

2022 februárjában a Kreml független államként ismerte el a Donbassz köztársaságokat, és követelte, hogy Ukrajna hivatalosan is nyilvánítsa magát semleges országnak, amely soha nem csatlakozik semmilyen nyugati katonai blokkhoz. Kijev ragaszkodik ahhoz, hogy az orosz offenzíva teljesen indokolatlan volt.

Figyelem Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

- Hirdetés - spot_img

UKRÁN VÁLSÁG

Zaharova: az EU-nak döntenie kellene végre, hogy a diplomáciát vagy a harcteret választja

Az Európai Uniónak el kell döntenie, hogy az ukrajnai konfliktust diplomáciai úton vagy erőszakos módon akarja-e megoldani - jelentette ki Marija Zaharova orosz külügyminisztériumi...

Biden: a nukleáris háború kockázata a legmagasabb szinten van

Joe Biden amerikai elnök szerint a nukleáris háború kockázata a legmagasabb szinten van a hidegháború 1960-as évekbeli csúcspontja óta. Azt állította továbbá, hogy Oroszország...

Orosz ellenőrzés alá került Zajcevo a DNR-ben

Az orosz erők elfoglalták a Donyecki Népköztársaságban lévő Zajcevo települést, Herszonban pedig visszaverték az ukrán erők áttörési kísérleteit - közölte Igor Konasenov altábornagy, az...