2022, december 2.
2.5 C
Budapest
-10.3 C
Moszkva

A NAÜ állandó jelenlétet fog fenntartani a zaporizzsjai atomerőműben

A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) állandó jelenlétet tart fenn a zaporizzsjai atomerőműben – közölte Rafael Grossi, a szervezet főigazgatója a Twitter-oldalán közzétett videóban.

“Természetesen még sok a tennivaló. A csapatom marad. És ami a legfontosabb, megszervezzük a NAÜ állandó jelenlétét” – mondta.

Az ügynökség küldöttsége csütörtökön érkezett az erőműbe A Roszatom küldöttségének vezetője és az üzem személyzete végigvezette a NAÜ tagjait a területen, és megmutatta az ukrán erők lövései által érintett területeket is.

Grossi szerint a missziónak néhány óra alatt rengeteg információt sikerült összegyűjtenie. A szervezet vezetője azt mondta, hogy látta a “legfontosabb dolgokat, amelyeket látni akart”, és összerakta a tényeket. Azt is bejelentette, hogy találkozni fog Energodar lakóival.

Korábban az ukrán csapatok a Zaporizzsjai atomerőműtől három kilométerre északkeletre mintegy 60 fős egységgel kíséreltek meg partra szállni. A helyi hatóságok szerint akár 47 ukrán harcost sikerült megsemmisíteni és semlegesíteni, hármat élve foglyul ejtettek, ketten közülük súlyos állapotban vannak. További 12 katonát blokkoltak. Az orosz hadsereg két, az első csoport megsegítésére küldött szabotőröket szállító hajót is elsüllyesztett.

Volodimir Rogov, a Zaporizzsjai terület főtanácsának egyik tagja Zelenszkij környezetében lévő forrásokra hivatkozva azt mondta, hogy az ukrán fegyveres erők műveletét a brit különleges szolgálatok irányítása alatt hajtották végre, és a résztvevőket Nagy-Britanniában és Lengyelországban képezték ki.

A zaporizzsjai atomerőmű a Dnyeper bal partján, Enerhodar közelében található. A blokkok számát és a beépített kapacitást tekintve ez Európa legnagyobb atomerőműve. Március óta az orosz hadsereg védelme alatt áll. Az orosz külügyminisztérium szerint erre azért van szükség, hogy megakadályozzák a nukleáris és radioaktív anyagok kiszivárgását. Az ukrán hadsereg továbbra is rendszeresen lövi Enerhodart, a környező falvakat és a várossal szomszédos Zaporizzsjai atomerőmű területét.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Külföldi zsoldosokra mértek csapást az orosz erők a Donbasszban

Az orosz légierő és a tüzérség csapást mért a külföldi zsoldosok egyik ideiglenes telepítési pontjára a Donyecki Népköztársaságban lévő Csaszov Jarban (ukránul Csasziv Jar),...

A Kreml szerint elfogadhatatlanok Biden feltételei a tárgyalásokhoz

A Kreml szerint elfogadhatatlanok azok a feltételek, amelyeket Joe Biden amerikai elnök az Oroszországgal folytatott tárgyalások megkezdéséhez támasztott - mondta Dmitrij Peszkov elnöki szóvivő. "Valójában,...

Kreml: a NATO továbbra is háborúra kényszeríti Kijevet

A NATO továbbra is háborúra kényszeríti Kijevet - jelentette ki Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő újságíróknak csütörtökön az észak-atlanti szövetség bukaresti külügyminiszteri tanácskozását értékelve. "A...