2022, december 1.
3.8 C
Budapest
-13.8 C
Moszkva

Lukasenko: hamarosan megoldódhat az ukrán konfliktus

Lukasenko csütörtökön az összes belorusz iskolai és egyetemi hallgató számára tartott virtuális órán felszólalva azt mondta, hogy “Ukrajna megosztott”, és hogy “konfliktus készülődik az elnök és a hadserege között”.

A belorusz vezető szerint az ukrán hadsereg az egyetlen hatalom az országban, amely “az asztalra csaphat és azt mondhatja: tárgyaljunk, különben Ukrajnát eltörlik a föld színéről”.

Lukasenko azzal érvelt, hogy az ország hadserege, amely első kézből tapasztalja, mi történik valójában a fronton, “látja, hogy ez [a harc] reménytelen”.

Közben arra figyelmeztetett, hogy a szomszédos országban kialakult konfliktus a “legszörnyűbb összecsapássá” fajulhat, amely tömegpusztító fegyverek bevetésével járhat.

Kijelentette azt is, hogy “Oroszország ott nem szenvedhet vereséget”, hozzátéve, hogy Minszk szilárdan kiáll szövetségese, Moszkva mellett.

Lukasenko ezután leszólta azokat, akik Oroszországot és Belaruszt “agresszoroknak” nevezik. Úgy érvelt, hogy Moszkva katonai művelete megelőző jellegű volt, és segített elhárítani egy közelgő ukrán rakétacsapást Belarusz déli területei ellen, többek között a hadgyakorlatok után az országból még ki nem vonult orosz erők ellen.

Azt is állította, hogy az orosz hadsereg fél órával azelőtt, hogy Vlagyimir Putyin elnök február végén bejelentette a moszkvai offenzíva kezdetét, az ukrán rakétaegységeket is kiiktatta.

Lukasenko azt mondta, hogy a Nyugat – és különösen az Egyesült Államok – állt a Belarusz elleni tervezett támadás előkészítése mögött, azt állítva, hogy ezek a hatalmak továbbra is “mindent megtesznek azért, hogy térdre kényszerítsék Oroszországot”.

“Oroszország pedig nem térdelhet le” – zárta beszédét.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Több település felszabadításáról számolt be az orosz katonai szóvivő

Települések felszabadításáról számolt be a donyecki régióból szerdán az orosz hadvezetés, valamint a helyi közigazgatás két vezetője. Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője...

Lengyelországban ki kell fizetniük a lakhatás díját az ukrán menekülteknek

Az Oroszországgal fennálló konfliktus miatt Lengyelországba menekült ukránoknak jövőre fizetniük kell a lakhatásukért és az élelmezésükért - jelentette be a varsói kormány. A lengyel hatóságok...

Ursula elismerte, hogy már több mint 100 ezer ukrán katona halt meg

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke videóüzenetében bejelentette, hogy az ellenségeskedések kitörése óta több mint 100 000 ukrán katona halt meg. Frissítés: Ursula...