2023, október 1.
13 C
Budapest
13.3 C
Moszkva

A magyar zöldség- és gyümölcskivitel 30 százalékát Oroszországba vinnék

A magyar zöldség-gyümölcs ágazat exportjának a 30 százalékát 2020-ig Oroszországba szeretnék kivinni a magyar termelők; ezért rendkívüli mértékben negatív hatású az orosz embargó a zöldség-gyümölcs ágazat piacépítésére és fejlesztésére – mondta a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet (FruitVeB) elnöke az MTI-nek.

Mártonffy Béla szerint igaz ugyan, hogy most a magyar zöldség-gyümölcs kivitel mindössze 5 százaléka irányul Oroszországba, de az ágazat fejlesztési stratégiája 2020-ig az orosz piacon történő eladások növelésén alapul. Erre az adott alapot, hogy az utóbbi időben – a rendszerváltást követő leépülés után – ismét megnövekedett az érdeklő főként a magyar friss zöldség és gyümölcs iránt.

Emlékeztetett: Magyarország az évi átlagosan 2,5 millió tonnás zöldség-gyümölcs termésének most mintegy felét exportálja. Ezt a mennyiséget további 1 millió tonnával szeretnék növelni a termelők, aminek 50-70 százalékát kívánják értékesíteni külföldön – frissen és feldolgozva – elsősorban Oroszországban.

A rendszerváltás előtt Németországgal együtt Oroszország volt a magyar zöldség-gyümölcs legfontosabb piaca. Ez mára változott: Németország maradt a legfontosabb piaci szegmens – az export 25 százalékával -, de a környező országokba együttesen több magyar terméket adnak el – az export több, mint 40 százalékát -, mint Németországban. Jelentős gondként említette, hogy az orosz embargó miatt 1,5 millió tonna alma marad az unió piacán. Így most nyomott árakkal kell számolni az unióban ebben a piaci szegmensben is.

A magyar termelőknek mindez nagy nehézségeket okoz, mert Magyarországon is jó volt idén az almatermés, mintegy 800 ezer tonna körüli. A helyzet megoldására most készülnek a kormányzati intézkedések. Ezért is fontos, hogy Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter hétfőn Moszkvában tárgyalt a magyar agrárpiaci pozíciók megtartásáról Oroszországban.

A FruitVeB elnöke megjegyezte: a friss és a fagyasztott termékekre szól az orosz beviteli tilalom, a feldolgozott termékek számára szabad az út. Ezért fontos, hogy növekedjen a feldolgozott termékek aránya a magyar kínálatban. Ezt kívánja a potenciális kínai és arab piac is, ahol szintén érdeklődnek a magyar zöldség és gyümölcs iránt.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Stoltenberg: a nézeteltérések ellenére Lengyelország és Szlovákia támogatja Ukrajnát

Lengyelország és Szlovákia továbbra is segítséget nyújt Ukrajnának az országok között fennálló problémák ellenére. Erről Jens Stoltenberg NATO-főtitkár a Reutersnek adott interjújában beszélt. "Arra számítok,...

Brit külügyminiszter: Ukrajna támogatása kemény és fájdalmas

James Cleverly brit külügyminiszter elismerte, hogy Ukrajna támogatása "kemény és fájdalmas". Ugyanakkor óva intette a NATO-szövetségeseket a megingástól, mivel ha hátat fordítanak Kijevnek, az...

Olajipari létesítmény robbant fel Ukrajnában, Ivano-Frankivszk közelében (videók)

Az Ivano-Frankivszki területen robbanás történt egy olajipari létesítményben, jelentette az RBK-Ukraina hírügynökség. "Ivano-Frankivszk közelében robbanás történt. Sztrimba Nadvornyánszka község fölött fekete füst száll fel. Szemtanúk...
spot_img

Videó