2022, november 27.
4.3 C
Budapest
-5.2 C
Moszkva

A lettországi oroszokat el kell szigetelni – mondta az ország elnöke

A lett kormányhoz nem lojális nemzetiségű oroszokat “el kellene szigetelni a társadalomtól” – érvelt Egils Levits, az ország elnöke egy szerdai rádióinterjúban.

Az ukrajnai konfliktus Rigára gyakorolt pozitív és negatív hatásait megvitatva Levits aggasztónak nevezte “az orosz társadalom egy olyan részének megjelenését, amely nem lojális az államhoz”.

“A mi feladatunk az, hogy foglalkozzunk ezzel a [szektával] és elszigeteljük a társadalomtól” – tette hozzá az LSM lett közszolgálati műsorszolgáltató által idézett módon.

Az elnök a pozitív hatások között említette a hazafiság és a nacionalizmus erősödését az országban, valamint a szabadságért fizetendő ár növekvő tudatosságát.

A lett kormány korábban úgy döntött, hogy az orosz etnikumú közösség tiltakozása ellenére eltávolít több szovjet korabeli emlékművet. Néhányat a megszállás múzeumába helyeztek át – így érzékelteti a lett kormány azt az időszakot, amikor Moszkva ellenőrzése alatt állt -, míg másokat megsemmisítésre szántak.

Levits szerint a lettek érzékenyebbek az ilyen emlékművekkel kapcsolatban, mióta Oroszország február végén megtámadta Ukrajnát.

A lett elnök úgy értékelte, hogy az ukrajnai helyzet bebizonyította, hogy az orosz hadsereg nem olyan erős, mint azt egyesek hitték. Megígérte, hogy országa továbbra is segítséget nyújt Kijevnek.

A balti államban, valamint más nyugati országokban élő emberek szenvednek az inflációtól és a megugró energiaáraktól – tette hozzá Levits -, és ezt az állapotot az “Oroszország legyőzésének” árának nevezte.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

- Hirdetés -spot_img

UKRÁN VÁLSÁG

Orbán: szükség van egy szuverén Ukrajnára

Orbán Viktor miniszterelnök, a Kereszténydemokrata Internacionálé (CDI) alelnöke szombaton videókonferencia keretében részt vett a jobboldali világszervezet Panamavárosban zajló vezetőségi ülésén - tájékoztatta az MTI-t...

Putyin: hamarabb kellett volna újraegyesülni a Donbasszal

A Donbassz újraegyesítésének Oroszországgal már korábban meg kellett volna történnie - jelentette ki Vlagyimir Putyin elnök a különleges katonai műveletben részt vevő katonák édesanyjaival...

Videó: üres polcok és pánikfelvásárlás Kijevben

Az ukrán főváros lakói aktívan vásárolják fel az élelmiszereket, a kenyérpolcok üresek - közölte a Strana.ua ukrán online lap a Telegram-csatornáján. "A helyiek videókat tesznek...