2023, október 2.
16.7 C
Budapest
10.9 C
Moszkva

A lengyelek nagyon kiakadtak Putyin megjegyzéseire Lengyelország határairól

A lengyel miniszterelnök verbális kirohanással reagált, miután Vlagyimir Putyin orosz elnök azt állította, hogy az ország nyugati területeit Joszif Sztálin szovjet vezetőnek köszönhetik. Mateusz Morawiecki hozzátette, hogy Varsó bekéreti az orosz nagykövetet.

Putyin pénteken az orosz Biztonsági Tanács ülésén felszólalva emlékeztetett arra, hogy a Szovjetunió szabadította fel Lengyelországot a náci megszállás alól a második világháború idején, és azt mondta, hogy Sztálinnak köszönhető, hogy Varsó jelentős területeket szerzett nyugaton Németország veresége után.

“Tény, hogy Lengyelország nyugati területei Sztálin ajándéka” – hangsúlyozta az orosz elnök.

Morawiecki miniszterelnök válaszul “háborús bűnösnek, lengyelek százezreinek haláláért felelősnek” bélyegezte a néhai szovjet vezetőt.

“A történelmi igazság vitathatatlan. Az Oroszországi Föderáció nagykövetét beidézzük a külügyminisztériumba” – írta pénteken a Twitteren.

Lengyelország modern határai nagyrészt 1945-ben alakultak ki, miután megszerezte Németország területének nagy részét, beleértve Kelet-Poroszország egy részét, valamint Pomeránia és Német-Szilézia nagy részét, a helyi német lakosság többségének erőszakos deportálásával.

Putyin: közös lengyel-litván-ukrán katonai egységet használhatnak Ukrajna megszállására

Varsó a területeket cserébe azért kapta, hogy beleegyezett keleti területeinek átadásába a Szovjetuniónak, beleértve a Lemberg, Vilnius és Breszt régiót, amelyeket Moszkva 1939-ben foglalt el, amikor a lengyel hadsereg összeomlott a náci támadás alatt. A területi változásokról szóló valamennyi döntést a nyugati szövetségesek és a Szovjetunió a teheráni, jaltai és potsdami konferencián hagyták jóvá. Jelenleg a régiók Ukrajnához, Belaruszhoz és Litvániához tartoznak.

Az elmúlt hónapokban azonban magas rangú orosz tisztviselők azt mondták, hogy Lengyelország ki akarja használni a Moszkva és Kijev közötti konfliktust, és igényt tart Ukrajna nyugati részére.

Pénteken Putyin azt mondta, Varsó “valószínűleg azt reméli, hogy a NATO égisze alatt koalíciót hoz létre, hogy közvetlenül beavatkozzon az ukrajnai konfliktusba, és minél több [területet] harapjon le magának”. Ugyanakkor jelezte, hogy ha Kijev “lemondana vagy eladna valamit, hogy a főnökeiknek fizessen” a nyugati segítségért cserébe, Oroszország nem fog beavatkozni”.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Fehér Ház: az Egyesült Államoknak nincs pénze Kijev hosszú távú katonai támogatására

Az Egyesült Államoknak nincs pénze Kijev hosszú távú katonai támogatására - mondta Karine Jean-Pierre, a Fehér Ház sajtótitkára egy tájékoztatón. "Ezek (a pénzeszközök. - a...

Kreml: a nyugati politikusokat, akiket a nemzeti érdekek vezetnek, rögtön oroszbarát jelzővel bélyegzik meg

A függetlenség demonstrálása Brüsszeltől nem jelenti automatikusan azt, hogy egy politikus "oroszbarát" - mondta Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője hétfőn újságíróknak. A szlovákiai választási...

Oroszország bizonyítékot mutatott, hogy az USA silány minőségű testpáncélt küldött Ukrajnának

Az orosz védelmi órásvállalat, a Rosztyeh által közzétett videó kétségbe vonta az USA által Ukrajnának küldött katonai támogatás minőségét, miután egy trófeaként a harctérről...
spot_img

Videó