2022, augusztus 20.
20.5 C
Budapest
17.6 C
Moszkva
Array

A lelőtt orosz Szu-24-es pilóta családja elutasította Törökország kártérítését

Az elhunyt Oleg Peskov ezredes családja visszautasította a török hatóságok kártérítési ajánlatát, amely szerint egy nyaralót ajándékoztak volna neki a törökországi Kemer üdülővárosban a  Földközi-tenger partján.

A lelőtt pilóta testvére Pavel Peskov szerint az ajánlat nem csak megalázó, de borzasztó is. Hozzátette, hogy nem kértek kártérítést és nem is fogadnak el semmit Törökországtól.

Az üdülőváros kezdeményezte

Kemer város polgármesteri hivatalának egy küldöttsége ajánlotta fel a házat az elhunyt pilóta családjának – közölte Alekszandr Tolsztopjatyenko Oroszország antalyai főkonzulja.

A város polgármestere  Mustafa Gül egy interjúban elmondta, hogy nagyon szeretnék, ha rövid időn belül normalizálódna a kapcsolatuk Oroszországgal.

Oleg Peskov
Oleg Peskov ezredes temetése

[su_heading size=”25″]Eltűntek az orosz turisták Törökországból[/su_heading]

2015 novemberében a török légierő lelőtt egy orosz Szu-24-es vadászbombázót, amely az Iszlám Állam terrorista csoport célpontjait támadta Szíriában. A katapultáló Oleg Peskov ezredest fegyveresek még a levegőben meggyilkolták.

Az incidens után megromlott a két ország viszonya. Oroszország számos szankciót vezetett be Törökországgal szemben, köztük a vízumkényszert és a két ország közötti charter járatokat is betiltották.

Oleg Peskov posztumusz megkapta az Oroszország Hőse címet. A SzU-24-es legénységének mentésére irányuló műveletben elesett egy orosz tengerészgyalogos.

A 22 évvel ezelőtti szintre zuhant a törökországi idegenforgalom májusban

Az 1994-es szintre zuhant a törökországi idegenforgalom: májusban 34,67 százalékkal kevesebb külföldi turista érkezett az országba, mint 2015 azonos hónapjában – derül ki a török kulturális és idegenforgalmi minisztérium keddi jelentéséből.

A török vendégforgalom nagy részét korábban az orosz és a német turisták jelentették, akik száma májusban 91,82, illetve 31,50 százalékkal zuhant.

A legújabb adatok azért figyelemreméltóak, mert Törökország minden évben május és október között könyveli el turisztikai bevételeinek mintegy 70 százalékát – írta kedden a Hürriyet című török napilap internetes oldalán.

Erdogan bocsánatot kért

Recep Tayyip Erdogan török elnök bocsánatot kért az orosz elnökhöz intézett üzenetében annak az orosz katonának a haláláért, akinek vadászgépét tavaly novemberben lőtte le a török légierő a szíriai határnál – jelentette be hétfőn Moszkvában Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője.

Erdogan hangsúlyozta: országa az orosz pilóta családját török családként kezeli. Leszögezte továbbá, Törökországnak sohasem állt szándékában lelőni egy orosz gépet. Az üzenetben fontosnak tartotta hangsúlyozni azt is, hogy Oroszország baráti ország és stratégiai partner Törökország számára, amellyel Ankara nem szeretné elrontani a viszonyát.

Oroszország a kapcsolatok normalizálását az incidens miatti hivatalos bocsánatkéréshez és kártérítéshez kötötte. A mostani török elnöki levelet megelőzően mindkét fél gesztusokat tett egymás irányába.
Erdogan a június 12-i Oroszország napja alkalmából levélben köszöntötte Putyint, és egyben reményét fejezte ki, hogy helyre lehet állítani a két ország közötti kapcsolatokat. Erdogan a gép lelövése óta először küldött hivatalos üzenetet Putyinnak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

- Hirdetés - spot_img

FRISS

UKRÁN VÁLSÁG

Az ukrán nacionalista Kraken egység kivégzett 100 ukrán katonát

Mintegy 100 ukrán katonát végeztek ki a "Kraken" ezred nacionalista harcosai, mert elhagyták állásaikat - közölte az orosz védelmi minisztérium pénteki napi tájékoztatóján. Miután az...

Oliver Stone betiltott filmjéről: Ukrajna Lángokban

Az ukrajnai konfliktus, nem meglepően, rendkívüli figyelmet kap a médiában. Sajnos Ukrajna történelme nem kerül terítékre, holott ilyenkor fontos lenne, mert az események, természetesen,...

Több mint 90 külföldi zsoldost semmisítettek meg az orosz cirkálórakéták

Több tucatnyi, Kijev oldalán Moszkva ellen harcoló külföldi zsoldost öltek meg az északkelet-ukrajnai Harkov városában egy katonai tábor elleni támadásban - közölte csütörtökön az...