2022, november 29.
0.9 C
Budapest
-6.3 C
Moszkva

A Krími-híd elleni támadásra buzdítja az ukránokat a NATO volt európai főparancsnoka

A híd lerombolása "hatalmas csapás" lenne Oroszországra - véli Philip Breedlove tábornok

A Krímet Oroszország többi részével összekötő híd “legitim célpont” Ukrajna számára – véli Philip Breedlove tábornok, a NATO volt európai főparancsnoka. Kijevnek most már megvan a lehetősége arra, hogy a Kercsi-szoroson átívelő hidat a nyugatiak által szállított Harpoon hajóelhárító rakétákkal próbálja megtámadni – mondta Breedlove a The Timesnak adott, csütörtökön megjelent interjúban.

“A kercsi híd legitim célpont” – jelentette ki Breedlove. “Egyáltalán nem lep meg, hogy az oroszok aggódnak a kercsi híd miatt. Ez hihetetlenül fontos számukra”.

Most, hogy a Nyugat Harpoon rakétákat adott Ukrajnának, szerintem az oroszoknak minden okuk megvan arra, hogy aggódjanak amiatt, hogy Ukrajna támadást indít a híd ellen.

A támadás megvalósulhat megtorlásként arra, hogy Moszkva szigorítja az Ukrajnával szembeni “tengeri blokádot” – állította Breedlove, arra a nyugati vádakra utalva, hogy Oroszország akár odáig is elmehet, hogy elsüllyeszti az ukrán kikötőkből gabonát szállító polgári teherhajókat.

Oroszország azonban többször is kijelentette, hogy kész biztonságos átjárást biztosítani az ilyen hajóknak, rámutatva, hogy az ukrán partok Kijev által végrehajtott súlyos aláaknázása az egyetlen valódi akadálya a tengeri gabonaexport újraindításának.

“Sok nyugati vezető és hozzám hasonló volt vezető beszélget most arról, hogy mi történne, ha Oroszország elkezdené elsüllyeszteni az ukrán gabonahajókat, vagy ha az orosz tengeri blokád kinetikusra fordulna” – mondta Breedlove.

Többen, akikkel beszéltem, azt mondják, hogy a kercsi híd “lerombolása” hatalmas csapás lenne Oroszországra. A kercsi híd legitim célpont.

Míg a híd teljes megsemmisítése “célzott bombázási műveletet” igényelne, addig a híd ideiglenes üzemképtelenné tétele meglehetősen egyszerű feladat lenne – mondta. Minden hídnak megvannak a “gyenge pontjai”, és ezek eltalálása “egy időre üzemképtelenné teheti a kercsi hidat” – tette hozzá a tábornok, aki építőmérnöki képzettségére hivatkozva bizonyította szakértelmét.

A Krím 2014 márciusában, az Egyesült Államok által támogatott kijevi Majdan-puccsot követően szavazta meg, hogy elszakad Ukrajnától és újraegyesül Oroszországgal. A krími hidat azért építették, hogy egyszerűsítsék a kapcsolatot az orosz szárazfölddel.

A híd lerombolása az elmúlt hónapokban többször is felmerült ötletként vezető ukrán tisztviselők részéről. Miközben Oroszország a folyamatban lévő konfliktus során elfoglalta Ukrajna délkeleti részét, és szárazföldi összeköttetést hozott létre a Krímmel, Kijev látszólag továbbra is a híd elleni támadásra törekszik.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

- Hirdetés -

UKRÁN VÁLSÁG

Az időjárás és járműhiány miatt az ukránok nem tudják evakuálni sérültjeiket

Az időjárás és az erők hiányosságai miatt az ukránok számára sokkal nehezebbé vált a sebesültek evakuálása Kupjanszk és Kraszno-Limanszk irányában - mondta a RIA...

A Kreml cáfolja az ukrán állításokat arról, hogy az orosz erők elhagyják a zaporozsjei atomerőművet

Nem igaz, hogy az orosz erők a zaporozsjei atomerőmű elhagyására készülnek - jelentette ki Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője újságíróknak hétfőn. Peszkov az ukrán Enerhoatom...

Klicsko Kijev részleges evakuálására figyelmeztet

Kijev polgármestere, Vitalij Klicsko figyelmeztetett, hogy az ukrán főváros részleges kiürítésére kerülhet sor, mivel a hatóságok arra számítanak, hogy a jövő évben is lesznek...