2022, május 16.
27.8 C
Budapest
12.8 C
Moszkva
Hiredetés
Array

A Krím megszakítja a kereskedelmi kapcsolatokat Törökországgal

Az Oroszországi Föderációhoz tartozó Krím félsziget felfüggeszti gazdasági, kereskedelmi és közlekedési kapcsolatait Törökországgal, beleértve a tengeri hajózást is – jelentette be szerdán Szerhij Akszjonov, a terület vezetője. A krími politikus így reagált arra, hogy előző nap a török légierő lelőtt egy orosz harci gépet, amely Ankara szerint megsértette az ország légterét a szíriai határnál. Moszkva szerint viszont a gép végig Szíria légterében haladt.

“Egyértelműen az a véleményünk, hogy a krímieknek részt kell venniük a török élelmiszerek és egyéb termékek bojkottjában” – szögezte le Akszjonov ukrán és orosz hírforrások szerint azt követően, hogy megbeszélést folytatott Makszim Topilin orosz munkaügyi és népjóléti miniszterrel. Felszólította a félsziget lakóit, hogy ne utazzanak Törökországba. “Nem azért, mert veszélyes lenne számukra odautazni, hanem azért, mert jelenleg ez az állam ellenséges érzelmeket mutat Oroszországgal szemben. Most nem kívánunk török üzletemberekkel együttműködni, és nincs kétségem afelől, hogy a krímiek támogatnak ebben minket” – hangoztatta Akszjonov.

A török termékek bojkottjára felszólító vezetők közül az UNIAN ukrán hírügynökség idézte Gennagyij Onyiscsenkót, az orosz fogyasztóvédelmi hatóság volt vezetőjét, aki szerint “minden megvásárolt török paradicsom befektetés egy újabb légvédelmi rakétába”. Törökország szoros kapcsolatokat ápol a félszigeten élő krími tatár kisebbséggel.

Az ukrán élelmiszerek és termékek már két hónapja nem kaphatók a félsziget üzleteiben, azóta, hogy a krími tatárok kezdeményezésére önkéntesek blokád alá vették a dél-ukrajnai Herszon megyéből a félszigetre vezető közutakat, és nem engedik be az áruszállító kamionokat.

Az ukrán kormány a héten hivatalosan is elrendelte a Krím blokádját közúton, vasúton és tengeren egyaránt. A múlt hét végén az ukrán áramszolgáltatás is leállt a félsziget felé, miután ukrán nacionalisták megrongálták a vezetékeket.

Orosz jelentések szerint a Krímben szigorú áramkorlátozásokat vezettek be, a városokban nincs közvilágítás.

A krími hatóságok szerdai közlése szerint jelenleg 803 lakott település van áram nélkül, a kimaradás csaknem egymillió lakost érint.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Kövess minket a Telegramon!

Exkluzív tartalmakért csatlakozz Telegram csatornánkra!

Ajánló

- Hirdetés -spot_img

FRISS