2022, december 9.
3.5 C
Budapest
-4 C
Moszkva

A Krím félszigeten járt tavaly a belga külügyminiszter, ezért most nem engedik be Kijevbe

Az ukrán külügyminisztérium nem hajlandó engedélyezni a belga külügyminiszter látogatását az országba egy 2021-ben a Krím félszigetre tett utazása miatt, amelyet Kijev nem hagyott jóvá – jelentette csütörtökön a helyi média.

Az Evropejszkaja Pravda hírportál szerint Kijev hivatalosan ugyan nem tiltotta meg Hadja Lahbibnak, hogy Ukrajnába lépjen, de nehéz helyzetbe került.

“Senki sem akarja aláásni a kapcsolatokat Belgiummal, az EU és a NATO tagjával. De az ilyen lépéseket sem lehet tolerálni, mert veszélyes precedenst teremtenek” – áll a jelentésben.

Lahbib, aki újságíróként dolgozott, mielőtt külügyminiszterré nevezték ki, részt vett a 2021 júliusában a krími Szevasztopolban megrendezett “Globális értékek” fesztiválon. Állítólag nem az ukrán szárazföldön keresztül, hanem egy másik orosz városból utazott a félszigetre, ami “az ukrán törvények megsértése” volt. Ennek következtében a minisztert három évre eltilthatják az ukrajnai látogatásoktól, és pénzbírsággal sújthatják.

“Miután visszatért, számos olyan kijelentést tett, amelyek megkérdőjelezték, hogy a Krím Ukrajnához tartozik-e” – áll a jelentésben, hozzátéve, hogy Lahbib nem lesz képes bocsánatkérés nélkül fenntartani a kapcsolatokat Kijevvel.

A Krím egy 2014-es népszavazáson elsöprő többséggel szavazott az újraegyesülésre Oroszországgal, miután az ukrán fővárosban puccsot hajtottak végre. Kijev azonban azt állítja, hogy a félszigetet Moszkva által megszállt ukrán terület.

A belga külügyminiszter azt ígérte, hogy “hamarosan” ellátogat Ukrajnába, de a legutóbbi visszahatások miatt most nem világos, hogy képes lesz-e betartani ezt az ígéretét.

Csütörtökön Oleh Nyikolenko, az ukrán külügyminisztérium szóvivője megerősítette, hogy Kijev tárgyalásokat folytat a belga féllel “az utazás összes körülményének megállapítása és a további kétoldalú kapcsolatokra vonatkozó döntések meghozatala érdekében”.

A szóvivő ugyanakkor üdvözölte Lahbib “biztosítékait Ukrajna további támogatásáról az Oroszország elleni harcban”.

Egy nyilvánvaló kísérletként, hogy reagáljon a kritikákra, Lahbib azt tweetelte, hogy kritikusai nem vették észre, hogy újságíró volt, mielőtt miniszter lett. “Az utazás az újságírói munkám része volt” – ismételte meg.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Csaknem 100 lengyel zsoldossal végeztek az orosz erők Ukrajnában

Oroszország védelmi minisztériuma azt közölte, hogy egyetlen nap alatt számos nagy jelentőségű célpontot semmisített meg nagy pontosságú csapásokkal Ukrajnában. Köztük amerikai és német gyártmányú...

Putyin: Oroszország válaszcsapásként támadja az ukrán infrastruktúrát

Az orosz hadsereg azt követően kezdett el csapásokat mérni Ukrajna energetikai infrastruktúrájára, hogy merényletet követtek el a Krími híd ellen - jelentette ki Vlagyimir...

Klicsko: apokaliptikus télre kell készülnünk, de még nem kell evakuálni Kijevet

Az ukrán villamosenergia-hálózatot ért folyamatos orosz csapások "apokaliptikus" forgatókönyvet hozhatnak Kijevben - mondta Vitalij Klicsko polgármester szerdán a Reutersnek, de hangsúlyozta, hogy a hatóságok...