2022, május 19.
21.6 C
Budapest
10 C
Moszkva
Hiredetés

A Krím elveszett – közölte az ukránokkal az amerikai külügyminiszter

Az ukrán médiához eljuttatott információk szerint Mike Pompeo, az Egyesült Államok külügyminisztere arról beszélt zárt ajtók mögött, hogy Ukrajna örökre elveszítette a Krím félszigetet – írja az nv.ua portálra hivatkozva a Moscow Times.

A cikk szerint Pompeo ukrán civilszervezetekkel tárgyalt zárt ajtók mögött pénteken, ahol közölte a részvevőkkel, hogy országuknak le kell mondaniuk a Krím félszigetről.

A nagyhatalmak úgy gondolják, hogy a Krím elveszett Ukrajna számára – idézte Pompeót, Jelena Trehub, egy korrupcióellenes ukrán civil szervezet vezetője, aki jelen volt a háttérbeszélgetésen.

Oroszország nem az az állam, amelytől bármit el lehet venni – tette hozzá a külügyminiszter.

A Kreml álláspontja egyébként régóta az, hogy a Krím félsziget visszacsatolása lezárt ügy.

A félsziget 2014-ben népszavazást követően egyesült újra Oroszországgal, miután az országban nyugati befolyással elmozdították a hatalmon lévő ukrán elnököt. Az új ukrán vezetés egy sor oroszellenes intézkedéssel fordította szembe a két testvérnépet.

2014 március 16-án népszavazást tartottak a Krím félszigeten. A szavazók 96,77%-a úgy döntött, hogy a félsziget és Szevasztopol város egyesüljön újra Oroszországgal.

Vlagyimir Putyin orosz elnök 2014 március 18-án aláírta az újraegyesülésről szóló megállapodást.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Kövess minket a Telegramon!

Exkluzív tartalmakért csatlakozz Telegram csatornánkra!

Ajánló

- Hirdetés -spot_img

FRISS