2022, december 1.
2.8 C
Budapest
-11.1 C
Moszkva

A Kreml reagált arra, hogy Zelenszkij rendeletben tiltotta meg a béketárgyalásokat Putyinnal

A Kijevvel folytatott béketárgyalások folytatásához Moszkva kivárja a jelenlegi ukrán elnök álláspontjának megváltozását, vagy egy új vezetőt – mondta Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője. Erre azután került sor, hogy Zelenszkij elnök aláírta azt a rendeletet, amely kizárja a tárgyalásokat Vlagyimir Putyin orosz elnökkel.

Moszkva már az orosz katonai művelet február végi ukrajnai megindítása előtt is “támogatója volt annak az elképzelésnek, hogy az orosz fél által előterjesztett feltételeket diplomáciai úton érjék el” – mondta Peszkov kedden újságíróknak.

A szóvivő szerint Oroszország továbbra is kész arra, hogy tárgyalásos megoldást keressen a szomszédok közötti konfliktusra. De “két fél kell a tárgyalásokhoz” – jegyezte meg.

“Most arra várunk, hogy a jelenlegi elnök megváltoztassa álláspontját, vagy arra, hogy megérkezzen a leendő ukrán elnök, aki az ukrán nép érdekében változtatna álláspontján” – mondta Peszkov.

Kedden Zelenszkij aláírta az Ukrajnáról szóló rendeletet, amely hivatalosan elutasítja a Putyinnal folytatott béketárgyalásokat. Ezzel megpecsételte az ukrán nemzetbiztonsági és védelmi tanács által pénteken hozott határozatokat, alig néhány órával azután, hogy Putyin aláírta a Donyecki és Luganszki Népköztársaságok, valamint Herszon és Zaporozsjei terület Oroszországhoz való csatlakozásáról szóló megállapodásokat.

Az egyik határozat a következő volt: “kimondja, hogy lehetetlen tárgyalásokat folytatni Vlagyimir Putyin orosz elnökkel”.

Zelenszkij az ülés után videóbeszédet rögzített, amelyben azt állította, hogy “mi [Ukrajna] készen állunk a párbeszédre Oroszországgal, de csak egy másik orosz elnökkel”.

Putyin pénteki beszédében felszólította Ukrajnát, hogy “szüntessen be minden ellenségeskedést, hagyja abba a háborút, amelyet még 2014-ben kezdett el, és térjen vissza a tárgyalóasztalhoz“.

Ugyanakkor világossá tette, hogy az Oroszországgal való egyesülésről szóló döntés, amelyet a donbászi, a herszoni és a zaporozsjei régió lakói népszavazásokon hoztak, nem képezi vita tárgyát. Kijevnek tisztelettel kell kezelnie a négy terület szabad választását – mondta Putyin, hozzátéve, hogy ez az egyetlen út a béke felé.

Moszkva és Kijev a március végi isztambuli tárgyalások óta nem ült tárgyalóasztalhoz. Az orosz fél, amely kezdetben optimizmusát fejezte ki a békefolyamatot illetően, később azzal vádolta Ukrajnát, hogy visszalépett a Törökországban elért összes előrelépéstől, mondván, hogy elvesztette a bizalmát Kijev tárgyalópartnereiben.

Az elmúlt hónapokban Ukrajna vagy olyan feltételeket terjesztett elő a tárgyalások újrakezdésére, amelyeket Moszkva “irreálisnak” tartott, vagy azt mondta, hogy azok csak akkor kezdődhetnek meg, ha Oroszországot legyőzték a harctéren.

A konfliktus során Zelenszkij többször is javasolta, hogy találkozzanak személyesen Putyinnal, hogy megtalálják a módját az ellenségeskedések befejezésének. Moszkva azonban ragaszkodott ahhoz, hogy a két vezető csak a tárgyalócsoportok által már előkészített konkrét megállapodások aláírása érdekében üljenek össze.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Kreml: a NATO továbbra is háborúra kényszeríti Kijevet

A NATO továbbra is háborúra kényszeríti Kijevet - jelentette ki Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő újságíróknak csütörtökön az észak-atlanti szövetség bukaresti külügyminiszteri tanácskozását értékelve. "A...

Több település felszabadításáról számolt be az orosz katonai szóvivő

Települések felszabadításáról számolt be a donyecki régióból szerdán az orosz hadvezetés, valamint a helyi közigazgatás két vezetője. Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője...

Lengyelországban ki kell fizetniük a lakhatás díját az ukrán menekülteknek

Az Oroszországgal fennálló konfliktus miatt Lengyelországba menekült ukránoknak jövőre fizetniük kell a lakhatásukért és az élelmezésükért - jelentette be a varsói kormány. A lengyel hatóságok...