2022, november 27.
6 C
Budapest
-2.9 C
Moszkva

Svájc nem adja át Zelenszkijnek a befagyasztott orosz vagyont

Svájc nem támogatja Volodimir Zelenszkij ukrán elnök azon kérését, hogy a befagyasztott orosz vagyontárgyakat adják át Kijevnek – közölte hétfőn a RIA Novosztyival Fabian Maienfisch, a svájci szövetségi gazdasági, oktatási és kutatási minisztérium szóvivője.

“A svájci kormány számára a vagyonok elkobzása csak azon az alapul, hogy egy államhoz tartoznak, vagy szerepelnek a szankciós listán, és felhasználásuk Ukrajna újjáépítésére jelenleg nem olyan lehetőség, amellyel Ukrajna támogatását mutatnák ki” – mondta Maienfisch.

A megjegyzések azután hangzottak el, hogy Zelenszkij a múlt héten arra kérte Svájcot, hogy zárolja az orosz vagyont és utalja át azt Ukrajnának.

Nem ez az első eset, hogy Kijev követeli a gazdag oroszok vagyonának és az ország központi bankjának tartalékainak – amelyeket a nyugati szankciók részeként befagyasztottak – lefoglalását. Májusban a davosi Világgazdasági Fórumon felszólalva Zelenszkij azt mondta, hogy “az orosz vagyont meg kell találni és el kell kobozni”. Később Ukrajna miniszterelnöke azt javasolta, hogy a vagyon eszközöket az ország 750 milliárd dollárra becsült újjáépítésének finanszírozására használják fel.

Svájc beleegyezett, hogy más nyugati országokhoz csatlakozva szankciókkal sújtja Moszkvát, és májusban arról számolt be, hogy 6,50 milliárd dollárnyi orosz vagyont befagyasztottak. Az ország azonban elutasította a vagyon átadásának ötletét. Technikailag ugyanis azok továbbra is az orosz tulajdonosok birtokában vannak, még ha nem is férnek hozzá, és tulajdonjogukat az európai tulajdonjogok védik.

Ignazio Cassis svájci elnök júliusban azt mondta, hogy fontos az egyének védelme az államhatalommal szemben, és hogy meg kell teremteni a jogalapot a pénzeszközök elkobzásához.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

- Hirdetés -spot_img

UKRÁN VÁLSÁG

Egy amerikai tisztviselő szerint Oroszország egy nap alatt elpusztíthatja Ukrajnát

Az ukrán infrastruktúrára mért csapások megmutatták, hogy Oroszország rövid idő alatt képes elpusztítani az országot - írta honlapján Paul Craig Roberts, a Ronald Reagan-kormány...

Orbán: szükség van egy szuverén Ukrajnára

Orbán Viktor miniszterelnök, a Kereszténydemokrata Internacionálé (CDI) alelnöke szombaton videókonferencia keretében részt vett a jobboldali világszervezet Panamavárosban zajló vezetőségi ülésén - tájékoztatta az MTI-t...

Putyin: hamarabb kellett volna újraegyesülni a Donbasszal

A Donbassz újraegyesítésének Oroszországgal már korábban meg kellett volna történnie - jelentette ki Vlagyimir Putyin elnök a különleges katonai műveletben részt vevő katonák édesanyjaival...