2023, október 4.
18.2 C
Budapest
13.7 C
Moszkva

A Kreml reagált a belorusz tűzszüneti felhívásra

Az ukrajnai ellenségeskedések felfüggesztésére vonatkozó belorusz javaslatok megvitathatók, de nem változtatják meg Moszkva elemzését a konfliktusról – mondta a Kreml szóvivője.

Dmitrij Peszkov kijelentette, hogy a kulcsfontosságú orosz szövetséges által megfogalmazott kezdeményezést nem lehet közvetlenül összehasonlítani a Kína által meghatározott ukrajnai béke útitervvel.

A legújabb tűzszüneti javaslatok, amelyeket Alekszandr Lukasenko belarusz elnök vázolt fel pénteken, a csapatok és fegyverek mozgásának tilalmát tartalmazzák, így sem Oroszország, sem Ukrajna nem használhatná fel a fegyverszünetet arra, hogy újra csoportosítsa erőit.

Az újságírókkal folytatott telefonos konferenciahívás során a kezdeményezésről kérdezett Peszkov azt mondta, hogy Lukasenkónak és Vlagyimir Putyin orosz elnöknek a jövő heti találkozójukon lesz alkalma megvitatni a javaslatokat. Megjegyezte, hogy Oroszország számára semmi sem változott Ukrajnával kapcsolatban, és a katonai fellépés “továbbra is az egyetlen út nemzetünk céljainak eléréséhez”.

Az orosz tisztviselő elutasította, hogy összehasonlítsa Lukasenko tervét a kínai külügyminisztérium által a múlt hónapban közzétett javaslatokkal, amelyek szerint a konfliktus de-eszkalálódna, és az alapvető kérdéseket, köztük a NATO európai terjeszkedését kezelnék. A dokumentum azt is kimondja, hogy minden nemzet területi integritását tiszteletben kell tartani.

Hszi Csin-ping kínai elnök a hónap elején Oroszországba látogatott, amit Ukrajna nyugati támogatói olyan gesztusként értékeltek, amely aláássa Peking közvetítői pozícióját a konfliktusban.

Antony Blinken amerikai külügyminiszter azzal vádolta Hszit, hogy “diplomáciai fedezetet” nyújt Oroszországnak, és sürgette a világot, hogy “ne hagyja magát megtéveszteni Oroszországnak a Kína vagy bármely más ország által támogatott taktikai lépése által, hogy a háborút a saját feltételei szerint befagyassza”.

Moszkva közölte, hogy alaposan megfontolja a kínai javaslatokat, de Peszkov szerint egyes részeit “ebben a pillanatban nem lehet végrehajtani, mivel az ukrán fél nem hajlandó vagy inkább képtelen engedelmeskedni az irányítóiknak és parancsnokainak”.

“Azok a parancsnokok, akik, mint tudjuk, nincsenek Kijevben, ragaszkodnak a háború folytatásához” – tette hozzá.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Videó: amerikai gyártmányú MAXX Pro-t talál el az orosz drón

Az egyik orosz Telegram-csatorna által szerdán közzétett videón látható, hogy egy ukrán, amerikai gyártmányú MAXX Pro aknavédett (MRAP) járművet eltalálnak egy kamikaze drónnal. A felvételen...

Olasz védelmi miniszter: minden lehetőséget kimerítettünk Ukrajna támogatására

Olaszországnak nincsenek korlátlan forrásai Ukrajna támogatására - mondta az ország védelmi minisztere, Guido Crosetto a Sky TG24 csatornának. "Olaszország sokat tett, a légvédelmi rendszerekre összpontosított,...

The Guardian: Charles Michel csak véletlenül mondta, hogy Ukrajna 2030-ban EU-tag lesz

Az Európai Tanács vezetője, Charles Michel, amikor Ukrajna EU-csatlakozásának lehetséges időpontjairól beszélt, "véletlenszerűen" mondta a 2030-as évet, amelynek nincs semmi alapja - írja a...
spot_img

Videó