2022, május 23.
24.1 C
Budapest
13.4 C
Moszkva
Hiredetés

A komédia folytatódik! Újabb amerikai szankciók Oroszország ellen

Washington szankciókat vezet be a Szkripal-ügy miatt Oroszország ellen – jelentette be szerdán Heather Nauert amerikai külügyi szóvivő.

A szankciók várhatóan augusztus 22-e körül lépnek életbe, majd három hónappal ezt követően újabb szankciók várhatók.

Közleményében hangsúlyozta: az Egyesült Államok megállapította, hogy Oroszország használt ideggázt az idén tavasszal a volt orosz kettős ügynök, Szergej Szkripal és a lánya megmérgezésekor az angliai Salisburyben, ezért büntetőintézkedéseket vezet be Oroszország ellen.

Hamar jöhet az orosz válasz

Az Egyesült Államok orosz nagykövetsége felszólította az USA külügyminisztériumát, hogy hozza nyilvánosságra a bevezetni kívánt szankciókat. Oroszország rendszerint azonos válaszlépésekkel reagál az ellene hozott büntetőintézkedésekre.

Az orosz követség közleményében továbbra is az Egyesült Királyságban elkövetett bűncselekmény nyílt és átlátható kivizsgálását követeli.

Megszakadhat a közvetlen légi összeköttetés a két ország között

Az NBC televízió információi szerint az is elképzelhető, hogy a szankciók második köre egyúttal a diplomáciai kapcsolatok alacsonyabb szintre szállítását hozza magával, és Washington felfüggesztheti az orosz Aeroflot légitársaság amerikai járatait, valamint korlátozhatja az orosz áruk amerikai importját.

Szergej Szkripal Nagy-Britanniában élő volt orosz-brit kettős ügynököt és lányát, a hozzá Oroszországból vendégségbe érkezett Julija Szkripalt idén március 4-én súlyos mérgezéses tünetekkel vitték az angliai Salisbury városának kórházába. Szkripal az orosz katonai hírszerzés ezredeseként az MI6 brit külső hírszerzés ügynöke volt, ami miatt hazájában börtönbüntetésre ítélték, de ügynökcsere keretében elengedték. London a mérgezéses merénylettel Oroszországot gyanúsította meg, amit Moszkva visszautasított. Az ügy miatt 29 ország utasított ki orosz diplomatákat, amire Moszkva azonos módon válaszolt.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Kövess minket a Telegramon!

Exkluzív tartalmakért csatlakozz Telegram csatornánkra!

Ajánló

- Hirdetés - spot_img

FRISS