2022, november 29.
0.9 C
Budapest
-6.3 C
Moszkva

A kínai és az orosz nyomás ellenére az USA hiperszonikus rakétatesztje sikertelen

A legutóbbi amerikai hiperszonikus rakétateszt sikertelen volt. A tesztet Június 29.-én hajtották végre a Hawaii szigeteken. A rakétateszt a “Conventional Prompt Strike” kísérleti rakétarendszer részét képezte. Az USA Honvédelmi Minisztérium nyilatkozata szerint a probléma már a rakéta indításánál jelentkezett – írja Roman Meitav a Jerusalem Postban.

Tim Gorman, az amerikai tengerészgyalogság korvettkapitánya, valamint a Pentagon szóvivője a történtek után azt nyilatkozta, hogy “a rendellenesség már a rakéta beindítása után fellépett. Minisztériumunk bízik benne, hogy mind a védelmi, mind a támadó hiperszonikus rendszerek fejlesztése a menetrend szerint halad, és még a 2020-as években eredményes lesz.”

“A program vezetői vizsgálatot kezdeményeztek, hogy megállapítsák a hiba forrását” folytatta Gorman. “Egyelőre a Minisztérium nincs birtokában a teljes tervezett pálya koordinátáinak, ennek ellenére biztosak vagyunk benne, hogy az összegyűjtött információ betekintést nyújt majd az esemény részleteibe.”

Ez már a második sikertelen hiperszonikus-rakéta-prototípus teszt, az első 2021 Októberében történt, amikor a booster rakéta meghibásodott, így maga a rakéta nem is hagyta el a kilövő állomást.

A terv szerint a Conventional Prompt Strike fegyvereket a Zumwalt rombolókon és a Virginia-osztályú tengeralattjárókon fogják majd alkalmazni.

Az USA-n kívül Oroszország, Kína, és Észak-Korea is fejlesztenek saját hiperszonikus rakéta-rendszert, köztük olyanokat, amelyek nukleáris robbanófejeket is célba tudnak juttatni, így a Pentagon nyomás alatt van, hogy a fejlesztéseket minél hamarabb teljesítse.

Kína

A kínai hadsereg szerint a hiperszonikus rakéták meg fogják változtatni a háború természetét, emiatt sokat fektetnek az ilyen fejlesztésekbe.

A Financial Times szerint, “Kína tavaly Augusztusban olyan hiperszonikus rakétát tesztelt, amely a földgömböt teljesen körbejárta, mielőtt célba ért volna. A műholdak által irányított rakéta nagy meglepetést okozott az USA hírszerzésnek.”

Az USA Honvédelmi Hírszerzés 2019-es jelentése (China Military Power Report) szerint a Kínai Népi Felszabadító Hadsereg “több hiperszónikus technológia fejlesztésén dolgozik, olyanokon, amelyek képesek majd áttörni az USA és más országok ballisztikus rakétavédelmi rendszerét. Olyanokról van szó, mint például a manőverezhető visszatérő robbanófej (MARV), az önállóan célra irányítható robbanófej (MIRV), félrevezető- és zavarkeltőrendszerek, hőpajzsrendszerek, valamint hiperszonikus siklójárművek.”

2019, Október 1-én, a Kínai Népköztársaság felállításának hetvenedik évfordulóján, a Kínai Népi Felszabadító hadsereg parádéján bemutattak egy hiperszonikus rakétát, a Dong Fent 17-et (DF-17).

Egy olyan kínai blog szerint, amely katonai jellegű témákkal foglalkozik, a DF-17 egy “harcra kész hiperszonikus fegyver”.

Kína hőérzékelő rakétákat is fejleszt, amelyek, kínai források szerint, “a hangsebesség ötszörösével fognak tudni mozgó célpontokat megsemmisíteni”. A szakértők szerint az új rendszert 2025-ben fogják üzembe helyezni.

Jang Hsziaogang, a Hszian városban található Népi Felszabadító Hadsereg Rakéta Erők Tervezési Egyetemének szakértője szerint fontos eredményeket értek el a fő feladat leküzdésében, amely az volt, hogy egy hiperszonikus sebességgel mozgó rakéta, eltaláljon egy mozgó célpontot.

Jang és kollégái számára, akik a fent említett egyetem Rakétatervező Főiskola részén dolgoznak, 2025 a határidő, hogy a hiperszonikus technológia kihívásaira megoldásokat találjanak.

Nagy távolságból egy kis mozgó célpont infravörös jele “csak néhány pixelnyi információ, hiányoznak olyan adatok, mint a tárgy formája, állaga, vagy a struktúrája”, így az azonosítás és követés “rendkívül nehéz”. A kutatók általában a kínai tudományos szakfolyóiratban, az Infrared and Laser Engineeringben publikálják az eredményeiket.

A hiperszonikus hőérzékelő a levegőben haladó célokat is el fogja tudni találni, írja egy másik cikk, amelyet Csin Hanlin publikált. Csin Hanlin a Hszidian Egyetem optoelektronika mérnöki tanszékén dolgozik.

Csin és csapata egy olyan fejlesztést mutattak be, amely lehetővé teszi egy szárazföld-levegő rakéta számára, hogy egy kereskedelmi drón méretű tárgyat eltaláljon. A rakéta már épületek vagy fák felett is felismeri a drónt, 90 százalékos pontossággal.

A kínai hadsereg hiperszonikus rakéta programja 3000 kutatót foglalkoztat, 50 százalékkal többet mint a tradicionális fegyvereket fejlesztő szektor. Ez az adat a kínai Tactical Missile Technology nevű szaklap idei, Januári, számából származik.

Oroszország

Az orosz haditengerészet 2022 Márciusában tesztelte a Cirkon hiperszonikus rakétát. A teszt egyik célja az volt, hogy az orosz-ukrán konfliktus közepette demonstrálja Oroszország a hosszútávú fegyvereinek képességét.

Az Orosz Honvédelmi Minisztérium nyilatkozata szerint a rakétát az északi flottához tartozó Gorskov admirális nevű fregatt lőtte ki a Barents-tengerből. A lövedék a fregattól ezer kilométerre találta el a célját, amely a Fehér-tengerben volt.

A Cirkon rakéta már több sikeres teszten keresztülment, orosz források szerint, ebben az évben tervezik az üzembe helyezését.

A Cirkon rakétákat, az orosz tervek szerint, hadihajókon és tengeralattjárókon fogják alkalmazni, mind tengeri, mind szárazföldi célok ellen.

A Cirkon csak egyike az orosz hadsereg által fejlesztett hiperszonikus rakétáknak.

2018-ban tesztelték az Avangard nevű hiperszonikus rakétát, mely teszt az Orosz Honvédelmi Minisztérium szerint szintén sikeres volt.

Orosz források szerint, azután, hogy az Avangard hiperszonikus siklójármű (HGV) a sztratoszférában levált a szállítórakétájáról, 6000 kilométert repült Szibéria felett, a hangsebesség 27-szeresével, és eltalálta célját a Kamcsatka félszigeten.

Vlagyimir Putyin orosz miniszterelnök szerint az Avangard a “tökéletes újévi ajándék Oroszországnak”. Az Orosz Honvédelmi Minisztérium állítása szerint a nukleáris töltettel is ellátható hiperszonikus rakéta üzembe helyezésével (amely 2020-ban történt) Oroszország az első olyan ország amely él ezzel az új technológiával.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

- Hirdetés -

UKRÁN VÁLSÁG

Az időjárás és járműhiány miatt az ukránok nem tudják evakuálni sérültjeiket

Az időjárás és az erők hiányosságai miatt az ukránok számára sokkal nehezebbé vált a sebesültek evakuálása Kupjanszk és Kraszno-Limanszk irányában - mondta a RIA...

A Kreml cáfolja az ukrán állításokat arról, hogy az orosz erők elhagyják a zaporozsjei atomerőművet

Nem igaz, hogy az orosz erők a zaporozsjei atomerőmű elhagyására készülnek - jelentette ki Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője újságíróknak hétfőn. Peszkov az ukrán Enerhoatom...

Klicsko Kijev részleges evakuálására figyelmeztet

Kijev polgármestere, Vitalij Klicsko figyelmeztetett, hogy az ukrán főváros részleges kiürítésére kerülhet sor, mivel a hatóságok arra számítanak, hogy a jövő évben is lesznek...