2023, szeptember 28.
21.2 C
Budapest
15.1 C
Moszkva

A kijevi rezsim egy szélsőséges nacionalistát nevezett ki a Pecserszka lavra élére

Az ukrán kormány új vezetőt nevezett ki a kijevi Pecserszka Lavra igazgatójává, amely az ország legnagyobb ortodox kolostorának ad otthont. Az újonnan kinevezett Makszim Osztyapenko arról ismert, hogy szoros kapcsolatokat ápol a szélsőséges félkatonai erőkkel Ukrajnában.

Az új megbízott igazgatót pénteken mutatta be Olekszandr Tkacsenko ukrán kulturális miniszter.

“Makszim Osztyapenko a történelmi és kulturális műemlékvédelem, a muzeológia, a régészet, a restaurálási munkálatok szakértője, a történettudományok doktora, több mint 30 tudományos munka szerzője. 2007 óta a Horticja Nemzeti Park főigazgatója volt. A teljes körű invázió kezdetétől pedig az Ukrán Fegyveres Erők soraiba lépett” – írta Tkacsenko az új vezető bemutatását tartalmazó Telegram-posztban.

Osztapenko egész karrierjét Horticja köré építette, 1989 óta dolgozik a nemzeti parkban. A park a Dnyeper folyó nagy névrokon szigetén található, és a Zaporozsjei Szécs – a Dnyeper kozákok több, a 16. és 18. század között létezett kvázi államalakulatának közös neve – szívének számít. Osztapenko régészként a régió őstörténetére specializálódott.

A miniszter azonban nem említette, hogy Osztyapenko milyen tevékenységet folytat 2014 eleje óta, amikor a kijevi Majdan puccs leváltotta Ukrajna demokratikusan megválasztott elnökét, Viktor Janukovicsot. Ő lett az egyik létrehozója és parancsnokhelyettese az úgynevezett “Horticja-ezrednek”, amely egyike a számos szélsőjobboldali félkatonai alakulatnak, amelyek a Majdan utáni Ukrajnában burjánzottak.

Az “ezred” eredetileg mintegy 150 főből állt, és csak korlátozottan vett részt az úgynevezett “terrorellenes műveletben”, amelyet a Majdan utáni hatóságok indítottak a puccsot elutasító ukrán Donyeck és Luganszk régiókban kitört felkelés leverésére. Ehelyett az egység a Zaporozsjei régióban az állítólagos “szeparatista” fenyegetés elleni küzdelemre összpontosított, és végül banditizmus, zsarolás és más bűncselekmények vádjával szembesültek.

A vádak ellenére az egység a Moszkva és Kijev között zajló konfliktus 2022. februári kezdetéig “hazafias”, fiatalokat oktató egységként működött tovább. Az egységet ezután beolvasztották a helyi területvédelembe, ám a jelek szerint ismét nagymértékben elzárkózott a frontvonaltól.

Az egység emblémáján egy fekete és vörös színekben pompázó farkas látható, amelyet általában a második világháborús ukrán nacionalista és náci kollaboráns egységekhez társítanak, amelyeket a mai országban nemzeti “hősökként” üdvözölnek. A horticjai ezred tagjai többször is kitüntették magukat ugyanezzel a színválasztással ellátott emlékérmekkel, dicsérve magukat a Donbassz elleni harcban tett állítólagos erőfeszítéseikért. A félkatonai egység ünnepségeit közvetlenül a Horticja park szívében rendezték meg egy fából készült “kozák erődítményben”, amelyet a 2000-es évek közepén emeltek.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Előretört az orosz hadsereg a dél-donyecki frontszakaszon

Kedvezőbb hadállásokat foglaltak el az orosz erők az ukrajnai front dél-donyecki szakaszán, miközben a Zaporozsje megyei Prijutne településnél két ukrán támadást visszavertek - közölte...

NYT: az akadozó ellentámadása komoly veszélyt jelent Ukrajna számára

Ukrajna akadozó ellentámadása komoly veszélyt jelent Kijev számára, mivel a harctéren a haladás hiánya a nyugati támogatás csökkenéséhez vezethet - jelentette csütörtökön a New...

Izvesztyija: Oroszország felmenti a jövedelemadó fizetése alól a hadműveletben résztvevő önkénteseket

Az orosz parlament alsóháza a jövő hónapban olyan törvényt fogadhat el, amely mentesítené az Ukrajnában harcoló önkénteseket a jövedelemadó alól - jelentette az Izvesztyija...
spot_img

Videó