2023, szeptember 21.
24.6 C
Budapest
17.8 C
Moszkva

A jelenleg Ukrajnán áthaladó földgázt Törökország felé tereli a Gazprom

A Déli Áramlatnak végleg befellegzett. Törökországon keresztül érkezhet az orosz földgáz Euróbába, a közvetlen összeköttetést biztosító Déli Áramlat projektet hivatalosan is törölték – erősítette meg szerdán a Gazprom. Bulgária még az utolsó pillanatig reménykedett abban, hogy az orosz fél mégis megvalósítja a beruházást és a kockázatos Ukrajnát megkerülve kaphat földgázt közvetlenül Oroszországból.

Alekszej Miller a Gazprom vezérigazgatója megerősítette, hogy Bulgária helyett Törökországban lesz az új tranzitország Oroszország és Európa között. “A Déli Áramlatnak befellegzett. Európának nem lesz más választása a gázszállításra, mint az új Török Áramlat” – mondta Miller a Ria Novosztyi hírügynökségnek szerdán.

A legnagyobb vesztes

Nem kétséges, hogy a Déli Áramlat projekt törlésének legnagyobb vesztese Bulgária, amely Oroszországból kapja a gázimportjának 90 százalékát. Az ország 6000 új munkahelyet veszített el a 3 milliárd dolláros beruházás meghiúsulásával.

Miller szerdán fogadta Moszkvában Maros Sefcovicot, az Európai Bizottság alelnökét, energiaügyi biztost, akinek megismételte a december elején meghirdetett új orosz tárgyalási álláspontot. Eszerint Oroszország az európai partnereinek eddig Ukrajnán keresztül szállított földgázt áttereli Törökországba, és Európának gondoskodnia kell az új gázszállítási útvonalak kiépítéséről, hogy a török-görög határon kiépülő új átemelő állomáson megkaphassa ezt a földgázt.

Maros Sefcovic csodálkozásának adott hangot a tárgyalás után. Kijelentette, hogy az Európai Bizottság számára újdonság, hogy a Gazprom a jelenleg Ukrajnán áthaladó földgázt teljes egészében Törökország felé tereli el.

Az EU ezentúl Törökországgal, mint tranzitországgal áll majd kapcsolatban” – mondta a Gazprom vezérigazgatója. Az EU-ban a szolgáltatóknak ezentúl maguknak kell gondoskodniuk a földgázt a fogyasztókhoz eljuttató vezetékek megépítéséről, a Gazprom ezentúl nem foglalkozik vezetékek építésével az EU számára – hangsúlyozta Miller.

Vlagyimir Putyin orosz elnök decemberben jelentette be, hogy az Európai Unió ellenkezése miatt nem tudja megkezdeni a Déli Áramlat gázvezeték tervének megvalósítását, ezért az orosz energiahordozók forgalmát a jövőben más célállomások felé irányítják.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Fordulat: Lengyelország mégis szállít fegyvereket Ukrajnának

A lengyel kormány megpróbálta visszavonni Mateusz Morawiecki miniszterelnök fenyegetését, miszerint leállítja az Ukrajnába irányuló fegyverszállításokat. Piotr Müller kormányszóvivő hangsúlyozta, hogy Lengyelország a meglévő megállapodások...

Hersh: Ukrajna feladta az ellentámadást és veszített Oroszország ellen

Az amerikai hírszerzés elemzői úgy vélik, hogy Ukrajna feladta az Oroszország elleni ellentámadást, és az egyetlen dolog, ami elhúzza a konfliktust, az az, hogy...

Dróntámadások elhárításáról számolt be az orosz védelmi tárca

Az orosz légvédelem 19 ukrán drónt semmisített meg a Fekete-tenger és a Krím felett, valamint egyet-egyet az oroszországi Belgorod, Kurszk és Orjol megye felett...
spot_img

Videó