2023, március 21.
14.1 C
Budapest
5 C
Moszkva

A horvát államfő párbeszédet szorgalmaz Oroszországgal

A politikai párbeszéd az egyetlen módja annak, hogy Oroszország és a nyugat-európai országok kapcsolatai helyreálljanak – hangsúlyozta Kolinda Grabar-Kitarovic horvát államfő szerdán Szófiában, Rumen Radev bolgár elnökkel tartott közös sajtótájékoztatóján.

A horvát államfő kollégája meghívására érkezett egynapos hivatalos látogatásra a bolgár fővárosba – jelentette a horvát HINA hírügynökség.

“Ha valakit ellenfélként kezelsz, az rövidesen úgy is fog viselkedni” – mutatott rá Grabar-Kitarovic.

Mint mondta, ahhoz, hogy bármilyen kérdésben megoldás szülessen, párbeszédre van szükség.

Hozzátette: Oroszország erős ország, világhatalom, amellyel sok minden másról is tárgyalni kell. A horvát elnök a nemzetközi biztonságot, a terrorizmust, a radikalizálódást és más fenyegetéseket említett, amelyekkel mindkét blokknak szembe kell néznie.

“Itt az ideje, hogy a nemzetközi jog követelményeivel összhangban, a kölcsönös tisztelet alapján a kapcsolatok normalizálásának irányába haladjunk” – húzta alá Grabar-Kitarovic.

Horvátország egy orosz diplomata kiutasításával csatlakozott azokhoz a nyugati országokhoz, amelyek hasonló lépéseket tettek Szergej Szkripal egykori orosz-brit kettős ügynök és lánya angliai megmérgezése miatt, a Nagy-Britannia iránti szolidaritás jeleként. Bulgária ugyanakkor egyike azon kevés EU-tagállamnak, amelyek nem utasítottak ki orosz diplomatát.

Rumen Radev úgy nyilatkozott, hogy az Európai Unió soros elnökségét betöltő Bulgáriának a politikai párbeszédre és az egyensúlyra kell törekednie.

Jelezte: Bulgária lojális az EU-hoz és NATO-hoz, amely szövetségek valamilyen bizonyos értékeken alapulnak, amelyek egyike az átláthatóság.

“Ahhoz, hogy lépjünk, világos és szilárd bizonyítékokra van szükségünk arról, hogy Oroszország részese a Szkripal-ügynek” – szögezte le a bolgár elnök. MTI

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Scholz: a Nyugatnak fel kell készülnie egy hosszú távú konfliktusra Ukrajnában

A Nyugatnak fel kell készülnie egy hosszú távú konfliktusra Ukrajnában - figyelmeztetett Olaf Scholz német kancellár. Azt jósolta, hogy a harcok befejezése után a...

Putyin: a kínai terv alapja lehet a rendezésnek

Vlagyimir Putyin orosz elnök kedden hivatalos megbeszélésre fogadta kínai kollégáját, Hszi Csin-pinget a Kremlben. Az elnök a megbeszélést követően a Peking által nemrégiben előterjesztett...

A britek gyengített uránt tartalmazó lövedékeket adnak Ukrajnának

Az Egyesült Királyság "gyengített uránt tartalmazó páncéltörő lövedékeket" küld Ukrajnának - írja a Declassified UK. Annabel Goldie védelmi miniszter tegnap közölte ezt a Lord Hylton...
spot_img

Videó