2022, június 26.
31.7 C
Budapest
30.7 C
Moszkva

A háború óta először találkozott az orosz és a grúz külügyminiszter

A két ország 2008-as háborúja óta csütörtökön először találkozott személyesen egymással csütörtökön Oroszország és Grúzia külügyminisztere.

Szergej Lavrov, az orosz és David Zalkaliani, a grúz diplomácia vezetőjének megbeszélésére a ENSZ-közgyűlés New York-i általános vitája nyújtott alkalmat.

Az orosz külügyminisztériumnak a Facebookon megjelent közleménye szerint a felek a kétoldalú kapcsolat kérdéseiről, egyebek között a regionális biztonság problematikájáról folytattak eszmecserét. A találkozó Svájc közvetítésével jött létre, amely a diplomáciai kapcsolatok megszakítását követően képviseli az orosz érdeket Grúziában, a grúziait pedig Oroszországban.

A találkozót megelőzően Lavrov a Kommerszant című lapnak nyilatkozva kijelentette, hogy Moszkva immár ismét megnyithatná a közvetlen légi közlekedést Oroszország és Georgia között. Megfogalmazása szerint ez azért lenne “helyes”, mert “a grúziai lakosok többsége megértette a grúz parlamentben történt kirohanás kontraproduktív és provokatív jellegét”.

A két ország között júniusban éleződött ki ismét a viszony. Ekkor Tbilisziben zavargások törtek ki azt követően, hogy a grúz parlamentben egy nemzetközi tanácskozás ülését levezető orosz törvényhozó – egyébként a protokollnak megfelelően – beleült az elnöki székbe.

Moszkva az oroszellenesnek értékelt megnyilvánulások nyomán – Szalome Zurabisvili elnök például “ellenségnek” és “megszállónak” nevezte Oroszországot – felfüggesztette a 2008-as háború után 2014-ben helyreállított közvetlen légi közlekedést. Ez érzékenyen érintette az orosz beutazó turizmus által nem kis mértékben befolyásolt kaukázusi ország költségvetését.

Az orosz-grúz háború 2008. augusztus 7-én tört ki, amikor Moszkva katonai erővel lépett fel Tbiliszi ellen, miután Grúzia megpróbálta fegyverrel visszahódítani Dél-Oszétiát. Ez utóbbi a konfliktus nyomán, Grúzia egy másik elszakadt területével, Abháziával együtt, önhatalmúlag kinyilvánította függetlenségét. Ezt Oroszországon kívül több ország is elismerte.

Kiemelt kép: Министерство иностранных дел Российской Федерации

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Kövess minket a Telegramon!

Exkluzív tartalmakért csatlakozz Telegram csatornánkra!

Ajánló

- Hirdetés - spot_img

FRISS