2022, november 27.
6 C
Budapest
-2.9 C
Moszkva

A Fehér Ház Putyin katonai potenciáljára figyelmeztetett

Miközben maga is lelkesedett az ukrán hadsereg Harkov környéki előretöréséről szóló jelentések miatt, John Kirby, a Fehér Ház nemzetbiztonsági szóvivője kedden arra szólította fel az újságírókat, hogy ne tévesszék szem elől Oroszország katonai potenciálját.

“Nyilvánvalóan még mindig rendelkeznek olyan hadsereggel, amely képes nagy károkat és veszteségeket okozni” – mondta Kirby újságíróknak egy kedd délutáni tájékoztatón.

Minden probléma ellenére, amellyel az oroszok Ukrajnában szembesültek, a hadseregük “még mindig nagyon nagy és nagyon erős”, és Vlagyimir Putyin orosz elnöknek “még mindig szörnyen sok katonai kapacitás áll a rendelkezésére, nemcsak Ukrajnában, hanem potenciálisan máshol is”.

Az ukrán erők a múlt héten bevonultak a Harkovtól északra és keletre fekvő területekre, és Volodimir Zelenszkij elnök 2000 négyzetkilométeres térnyerésről számolt be. Moszkva azt állította, hogy a stratégiai fontosságú Izjum városát korábban birtokló orosz csapatokat átcsoportosították.

Olha Sztefanisina ukrán miniszterelnök-helyettes kedden a France 24-nek azt mondta, hogy a harkovi hadművelet a “fordulópontja” nemcsak a február óta tartó harcoknak, hanem “a 2014 tavaszán kezdődött háborúnak”, utalva Kijevnek az Egyesült Államok által támogatott puccsot követő, a Donyecki és Luganszki Népköztársaságok függetlenségének elnyomására tett erőfeszítéseire.

Korábban a nap folyamán az ABC Good Morning America című műsorában megjelenve Kirby bizakodását fejezte ki, hogy Kijev képes fenntartani a műveletek ütemét, megjegyezve, hogy “elég gondosan megtervezték ezt az ellentámadást”.

A New York Times szerint brit és amerikai katonai tisztviselők az ukrán vezérkarral együtt dolgoztak az ellentámadás megtervezésén. Az Egyesült Államok új kijevi védelmi attaséja, Garrick Harmon dandártábornok “napi rendszerességgel kezdett megbeszéléseket tartani Ukrajna vezető tisztjeivel” az ellentámadás előkészítése során – jelentette a lap kedden.

“Végeztünk némi modellezést és néhány táblás gyakorlatot” – mondta Colin Kahl politikai védelmi államtitkár-helyettes a Timesnak adott telefoninterjúban. “Ezek a gyakorlatok azt sugallták, hogy az ellentámadás bizonyos útjai valószínűleg sikeresebbek lennének, mint mások. Mi adtuk ezt a tanácsot, majd az ukránok ezt átvették, és meghozták a saját döntésüket”.

Az Egyesült Államok az orosz állásokról is szolgáltatott Ukrajnának információkat, rámutatva arra, hogy az északkeleti front gyengébb, mint a déli, mondta Kahl. Kijev déli, Herszonra irányuló nagy offenzívájában nem történt jelentős előrelépés.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

- Hirdetés -spot_img

UKRÁN VÁLSÁG

Egy amerikai tisztviselő szerint Oroszország egy nap alatt elpusztíthatja Ukrajnát

Az ukrán infrastruktúrára mért csapások megmutatták, hogy Oroszország rövid idő alatt képes elpusztítani az országot - írta honlapján Paul Craig Roberts, a Ronald Reagan-kormány...

Orbán: szükség van egy szuverén Ukrajnára

Orbán Viktor miniszterelnök, a Kereszténydemokrata Internacionálé (CDI) alelnöke szombaton videókonferencia keretében részt vett a jobboldali világszervezet Panamavárosban zajló vezetőségi ülésén - tájékoztatta az MTI-t...

Putyin: hamarabb kellett volna újraegyesülni a Donbasszal

A Donbassz újraegyesítésének Oroszországgal már korábban meg kellett volna történnie - jelentette ki Vlagyimir Putyin elnök a különleges katonai műveletben részt vevő katonák édesanyjaival...