2022, december 5.
5.4 C
Budapest
-12.1 C
Moszkva

Borell: vannak dolgok, amelyeket meg kell beszélnünk Oroszországgal, de a szankciók maradnak

Josep Borrell, az EU külügyi főképviselője kedden a képciselőknek azt mondta, hogy a Moszkva elleni szankciók és az Ukrajnának nyújtott katonai támogatás ellenére az EU-nak diplomáciai kapcsolatot kell fenntartania Oroszországgal olyan kulcsfontosságú kérdésekben, mint a nukleáris biztonság és a globális élelmiszerellátás.

“A diplomaták arra vannak kiképezve, hogy mindenkivel beszéljenek, és kétségtelenül vannak olyan dolgok, amelyeket meg kell vitatnunk az orosz elnökkel” – mondta Borrell az Európai Parlament ülésén.

Borrell a zaporizzsjai atomerőmű körüli biztonságot említette – amelyet Oroszország azzal vádolt, hogy az ukrán erők lövik -, mint olyan területet, ahol az együttműködés elengedhetetlen. Hasonlóképpen elmondta, hogy az ukrán kikötőkből érkező gabonaszállítmányok újraindítását lehetővé tevő múlt havi megállapodás nem lett volna lehetséges az orosz tisztviselőkkel való tárgyalások nélkül – annak ellenére, hogy Moszkva azzal vádolta a nyugati országokat, hogy megszegték a megállapodásban vállalt kötelezettségeiket.

Borrell azonban nem volt hajlandó engedni az oroszellenes szankciókkal kapcsolatban, és ragaszkodott ahhoz, hogy a blokk bővítse az Ukrajnának nyújtott katonai támogatását.

Az EU vezető diplomatája hangsúlyozta, hogy “most nincs itt az ideje a gyengülésnek”, és hogy az uniós vezetőknek “meg kellene duplázniuk erőfeszítéseinket” a kijevi hadsereg finanszírozására. Hasonlóképpen kijelentette, hogy

“Ukrajna gazdasági életben tartása elengedhetetlenül fontos”.

Mindkettő költséges vállalkozásnak bizonyult az EU számára, amely egyidejűleg küzd a magasra szökő inflációval és energiaválsággal, amelyet nagyrészt a blokk azon döntése okozott, hogy elzárkózott az orosz olajtól, és szankciókat vezetett be, amelyek következtében megszűntek az Európába irányuló orosz gázszállítások. Az EU eddig 1 milliárd eurót juttatott Ukrajnának egy 9 milliárd eurós gazdasági segélycsomagból, és 2,5 milliárd eurós katonai támogatást nyújtott Kijevnek.

Vlagyimir Putyin orosz elnök azzal vádolta az EU-t, hogy szankciós politikájával gazdasági “öngyilkosságot” követ el, és hasonló véleményt fogalmaztak meg a blokkon belül és a világ más vezetői is.

Borrell kedden a törvényhozóknak nyilatkozva kijelentette, hogy az EU nem fogja visszavonni szankciós politikáját. “Fontos számunkra, hogy nyomatékosítsuk, hogy a szankciók hatékonyak” – mondta.

“Nem lehet feloldani őket addig, amíg nem fejtik ki hatásukat”.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Az orosz erők folytatják az előrenyomulást Artemovszk (Bahmut) felé

Folytatják az előrenyomulást az orosz csapatok a donyecki régióban lévő Artemovszk (Bahmut) város közelében - jelentette ki a vasárnapi hadijelentést ismertetve Igor Konasenkov altábornagy,...

Kreml: Putyin hamarosan a Donbasszba látogat

Az elnök biztosan meg fogja tenni - mondta Dmitrij Peszkov, arra a kérdésre válaszolva, hogy Vlagyimir Putyin ellátogat-e a Donbasszba. "Erre biztosan sor fog kerülni...

Lengyel különleges erők érkeztek az ukrajnai Dnyipropetrovszk régióba

Az ukrán hadsereg közölte, hogy a NATO parancsnokságának alárendelt, ukrán egyenruhás lengyel különleges erők tisztjeiből és harcosaiból álló, kombinált különítmény érkezett a Dnyipropetrovszki területen...