2022, december 2.
2.3 C
Budapest
-10.4 C
Moszkva

A Fehér Ház közölte, hogy további katonai segélyek érkeznek Ukrajnába

John Kirby, az amerikai nemzetbiztonsági tanács szóvivője szerdán közölte, hogy a Biden-kormányzat további katonai segélycsomagok bejelentésére készül Kijev ostromlott erői számára. Kirby nyilatkozata egy héttel azután hangzott el, hogy Joe Biden amerikai elnök engedélyezte a közel 3 milliárd dollár értékű, rekordösszegű fegyverszállítmányt.

“Az elkövetkező napokban bejelentések lesznek a jövőbeni biztonsági segítségnyújtásról” – mondta Kirby egy sajtótájékoztatón.

A közelgő csomagokat valószínűleg abból a 40 milliárd dollárból fogják finanszírozni, amelyet a kongresszus által májusban elfogadott katonai és gazdasági segélytörvényben Ukrajnának szántak. Az Egyesült Államok a törvény elfogadása óta szinte heti rendszerességgel osztja ki ezt a segélyt, a múlt heti csomag volt az eddigi legnagyobb, összesen 2,98 milliárd dollárral.

Biden elnök ígéretet tett arra, hogy “amíg csak szükséges” támogatja Ukrajna hadseregét, bár az USA végcélja a konfliktusban nem világos. Bár Biden a nyár elején azt írta, hogy az USA “nem akarja meghosszabbítani a háborút csak azért, hogy fájdalmat okozzon Oroszországnak”, arról beszélt, hogy Moszkvában rendszerváltást akar elérni, és saját védelmi minisztere is kijelentette, hogy Oroszország meggyengítése az USA egyik fő célja.

Sőt, Biden tisztségviselői azt mondták, hogy hajlandóak kockáztatni “egy globális recessziót és növekvő éhínséget” csak azért, hogy Oroszországgal szemben álljanak – állította júniusban a Washington Post.

Nem világos, hogy az amerikai fegyverek szállítása milyen mértékben segítette Ukrajnát az orosz erők feltartóztatásában. Egy régóta várt ellentámadás az ország déli részén a hét elején Ukrajna számára lesújtó kudarccal végződött, Moszkva azt állította, hogy egyetlen nap alatt több mint 130 ukrán harckocsit és páncélozott járművet semmisített meg, és több mint 1200 katonát ölt meg.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Külföldi zsoldosokra mértek csapást az orosz erők a Donbasszban

Az orosz légierő és a tüzérség csapást mért a külföldi zsoldosok egyik ideiglenes telepítési pontjára a Donyecki Népköztársaságban lévő Csaszov Jarban (ukránul Csasziv Jar),...

A Kreml szerint elfogadhatatlanok Biden feltételei a tárgyalásokhoz

A Kreml szerint elfogadhatatlanok azok a feltételek, amelyeket Joe Biden amerikai elnök az Oroszországgal folytatott tárgyalások megkezdéséhez támasztott - mondta Dmitrij Peszkov elnöki szóvivő. "Valójában,...

Kreml: a NATO továbbra is háborúra kényszeríti Kijevet

A NATO továbbra is háborúra kényszeríti Kijevet - jelentette ki Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő újságíróknak csütörtökön az észak-atlanti szövetség bukaresti külügyminiszteri tanácskozását értékelve. "A...