2022, december 9.
3.5 C
Budapest
-4 C
Moszkva

Zaharova egyetlen szóval reagált az USA Koszovóval kapcsolatos felszólítására: Soha!

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője egy szóval kommentálta az amerikai különmegbízott felhívását, miszerint az önhatalmúlag kikiáltott koszovói köztársaságot Szerbiának el kell felejtenie.

Pénteken Gabriel Escobar, az Egyesült Államok nyugat-balkáni különmegbízottja a CNN szerbiai társcsatornájának, az N1-nek nyilatkozva kijelentette, hogy ideje elfelejteni a “Koszovó Szerbia” kifejezést, és megváltoztatni azt “Koszovó és Szerbia Európa” kifejezésre.

“Itt az ideje elfelejteni, hogy Koszovó Szerbia – mondta az amerikai külügyminisztérium. Soha! “ – reagált Zaharova a Telegram-csatornáján.

A Koszovó körüli helyzet azért eszkalálódott, mert Pristina azt tervezte, hogy augusztus 1-jétől megtiltja a szerb rendszámmal és okmányokkal rendelkező autók beutazását a régióba. Észak-Koszovóban, ahol sok szerb él, zavargások törtek ki, és a szakadár köztársaság hatóságai rendőrökkel válaszoltak. Az Egyesült Államok kérésére Pristina egy hónappal, szeptember 1-jéig elhalasztotta a tilalmat. Belgrád üdvözölte a lépést, mondván, hogy a szerb vezetés és a pristinai hatóságok egy lépésre voltak a komoly konfliktustól, de Belgrádnak sikerült fenntartania a békét.

Aleksandar Vučić szerb elnök előző nap, az EU és az Egyesült Államok képviselőivel folytatott megbeszélések után kijelentette, hogy a kérdésben eddig nem született kompromisszum.

Az amerikai támogatással bíró Albin Kurti, a szakadár Koszovó miniszterelnöke a maga részéről elutasította a vitatott intézkedések alkalmazásának elhalasztását. Azt is kijelentette, hogy a barikádok nem jelentenek megoldást, és hogy “senki sem tudja megakadályozni, hogy a rendőrség különleges egységei behatoljanak a tartomány északi részébe”. Erre reagálva Petar Petkovic, a szerb kormány Koszovóért és Metóhiáért felelős hivatalának igazgatója kijelentette, hogy a NATO-nak meg kell akadályoznia az önjelölt Koszovó belügyminisztériumának különleges erői által a tartomány északi részén végrehajtott inváziót, “különben a szerb nép fogja megtenni”.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Csaknem 100 lengyel zsoldossal végeztek az orosz erők Ukrajnában

Oroszország védelmi minisztériuma azt közölte, hogy egyetlen nap alatt számos nagy jelentőségű célpontot semmisített meg nagy pontosságú csapásokkal Ukrajnában. Köztük amerikai és német gyártmányú...

Putyin: Oroszország válaszcsapásként támadja az ukrán infrastruktúrát

Az orosz hadsereg azt követően kezdett el csapásokat mérni Ukrajna energetikai infrastruktúrájára, hogy merényletet követtek el a Krími híd ellen - jelentette ki Vlagyimir...

Klicsko: apokaliptikus télre kell készülnünk, de még nem kell evakuálni Kijevet

Az ukrán villamosenergia-hálózatot ért folyamatos orosz csapások "apokaliptikus" forgatókönyvet hozhatnak Kijevben - mondta Vitalij Klicsko polgármester szerdán a Reutersnek, de hangsúlyozta, hogy a hatóságok...