2022, november 26.
5.1 C
Budapest
-5.9 C
Moszkva

Először nyilatkozott a sajtónak az orosz “armageddon tábornoként” elhíresült Szergej Szurovikin

Szergej Szurovikin hadseregtábornok kedden először beszélt a médiának, amióta átvette az Ukrajnában zajló orosz katonai művelet általános parancsnokságát.

A Rosszija-24 műsorszolgáltatónak adott nyilatkozatában a helyzetet különösen “feszültnek” minősítette Herszon város környékén, és hozzátette, hogy a hadseregnek esetleg “nehéz döntéseket” kell hoznia.

“Az ukrán fegyveres erők NATO-parancsnoksága már régóta követeli a kijevi rezsimtől a Herszon irányában végrehajtott támadó műveleteket, függetlenül az esetleges áldozatoktól – mind az ukrán fegyveres erőknél, mind a polgári lakosság körében” – jelentette ki Szurovikin.

Szerinte vannak olyan információk, amelyek szerint a kijevi rezsim tiltott háborús módszereket alkalmazhat Herszon térségében, és hogy Kijev masszív rakétacsapást készít elő a Kahovszka vízerőmű gátja ellen, valamint tömeges rakéta- és tüzérségi csapást mér válogatás nélkül a városra.

“Ezek az akciók egy jelentős ipari központ infrastruktúrájának lerombolásához és súlyos civil áldozatokhoz vezethetnek” – hangsúlyozta a tábornok.

Rámutatott, hogy a városban kialakult helyzet már veszélyes a lakosokra nézve. A hadseregtábornok emlékeztetett arra, hogy az Antonivszkij híd és a Kahovszkaja erőmű gátjának ukrán ágyúzása megnehezítette az élelmiszer-szállítást, és gondok voltak a víz- és áramellátással is. Szurovikin hangsúlyozta, hogy az ukrán hadsereg szándékosan célozza az infrastruktúrát és a lakóépületeket. Ráadásul a városlakókat Kijev tervezett offenzívája is fenyegeti.

“Ilyen körülmények között az elsődleges prioritásunk a civilek életének és egészségének megőrzése. Ezért mindenekelőtt az orosz hadsereg fogja biztosítani a lakosság biztonságos, már bejelentett távozását az orosz kormány által előkészített áttelepítési program keretében” – mondta.

Magáról a regionális központról, Herszon városáról szólva Szurovikin hangsúlyozta, hogy az orosz hadsereg tervei és az azzal kapcsolatos lépései a katonai és taktikai helyzet alakulásától függenek majd.

“Ismétlem, már most is nagyon nehéz a helyzet. Mindenesetre, mint már mondtam, abból indulunk ki, hogy a lehető legnagyobb mértékben meg kell mentenünk a civilek és katonáink életét. Tudatosan és időben fogunk cselekedni, nem zárva ki a nehéz döntéseket” – mondta a tábornok.

A múlt héten a régió megbízott kormányzója, Vlagyimir Szaldo arra kérte az orosz vezetést, hogy segítsen megszervezni, hogy a lakosok, ha akarnak, az ország más régióiba utazhassanak, hogy megvédjék őket az ukrán rakétacsapások következményeitől. Marat Husnullin miniszterelnök-helyettes csütörtökön közölte, hogy a kormány úgy döntött, hogy segítséget nyújt a Herszon régió lakosainak távozásához.

Nem törekszünk nagy tempójú offenzívára, módszeresen ledaráljuk az ellenséget és előrenyomulunk, megmentve katonáink és civiljeink életét – mondta a tábornok.

▪️Minden nap 600 és 1000 halott és sebesült között vannak az ellenség veszteségei.

▪️Az orosz fegyveres erők biztosítják a lakosság biztonságos, már bejelentett távozását az orosz kormány által előkészített áttelepítési program keretében.

▪️ A civilek és a katonai személyzet élete prioritás

▪️Orosz drónok több mint 8000 bevetést hajtottak végre a különleges művelet során, a csapásmérő drónok több mint 600 ukrán katonai célpontot semmisítettek meg.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

- Hirdetés -spot_img

UKRÁN VÁLSÁG

Orbán: szükség van egy szuverén Ukrajnára

Orbán Viktor miniszterelnök, a Kereszténydemokrata Internacionálé (CDI) alelnöke szombaton videókonferencia keretében részt vett a jobboldali világszervezet Panamavárosban zajló vezetőségi ülésén - tájékoztatta az MTI-t...

Putyin: hamarabb kellett volna újraegyesülni a Donbasszal

A Donbassz újraegyesítésének Oroszországgal már korábban meg kellett volna történnie - jelentette ki Vlagyimir Putyin elnök a különleges katonai műveletben részt vevő katonák édesanyjaival...

Videó: üres polcok és pánikfelvásárlás Kijevben

Az ukrán főváros lakói aktívan vásárolják fel az élelmiszereket, a kenyérpolcok üresek - közölte a Strana.ua ukrán online lap a Telegram-csatornáján. "A helyiek videókat tesznek...