2022, november 29.
0.9 C
Budapest
-6.3 C
Moszkva

A brit pénzügyminiszter Oroszországot hibáztatja, amiért recesszióba süllyed az Egyesült Királyság

Az Egyesült Királyság gazdasága recesszióba süllyed Oroszország ukrajnai fellépése miatt – állította Jeremy Hunt brit pénzügyminiszter a Sunday Times című napilapnak adott interjújában.

“A stabilitás az, ami hiányzik – elsősorban Putyin ukrajnai inváziójának köszönhetően. Ez egy “made in Russia” recesszió, és a növekedéshez vezető első lépésként helyre kell állítanunk ezt a stabilitást” – mondta Hunt.

A kabinetminiszter úgy véli, hogy a recesszió immár elkerülhetetlen, miután a gazdaság 0,2%-kal zsugorodott a harmadik negyedévben, és az infláció miatt további zsugorodás várható.

A recessziót hagyományosan úgy határozzák meg, hogy két egymást követő negyedévben csökken a GDP. A múlt héten a Bank of England azt jósolta, hogy az Egyesült Királyság két évig is recesszióban maradhat.

Hunt nincs egyedül azzal, hogy Oroszországot okolja a globális és helyi válságokért.

Vlagyimir Putyin orosz elnök korábban a Washington által hangoztatott hasonló kijelentéseket kommentálva azt mondta, hogy a nyugati országok az orosz-ukrán konfliktust “mentőövként” használják, amely lehetővé teszi számukra, hogy “saját elszámolási hibáikat másokra, ebben az esetben Oroszországra kenjék”, de Moszkvának abszolút semmi köze ehhez.

Oroszországgal szemben példátlan számú gazdasági korlátozást vezettek be a február végi katonai offenzíva kezdete óta. Moszkva szerint az intézkedések a Nyugatra visszahatnak, és az olaj- és gázkorlátozások miatt megugró inflációt okoznak az energiaárak emelkedése miatt. Az Egyesült Királyságban például az előrejelzések szerint az infláció ebben a negyedévben 40 éves csúcsra, mintegy 11%-ra emelkedik.

Jeremy Hunt miniszter a jövő héten teszi meg első költségvetési nyilatkozatát pénzügyi vezetőként, ahol a brit gazdaság stabilizálását célzó intézkedéseket fog ismertetni. Ezek a hírek szerint nagyarányú kiadáscsökkentéseket, új adókat és a meglévő adók emelését tartalmazzák majd.

“Az első számú dolog, amit tehetek, hogy segítek a Bank of Englandnek az infláció csökkentésében. Mert a gazdaságot… destabilizáló dolgok a vállalkozások, amelyek aggódnak, hogy bölcs dolog-e befektetni, és a családok, amelyek azon gondolkodnak, hogy bölcs dolog-e költeni… Nagyon valószínű… a kérdés nem is az, hogy recesszióban vagyunk-e, hanem az, hogy mit tehetünk, hogy rövidebb és kisebb legyen” – mondta Hunt.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

- Hirdetés -

UKRÁN VÁLSÁG

Az időjárás és járműhiány miatt az ukránok nem tudják evakuálni sérültjeiket

Az időjárás és az erők hiányosságai miatt az ukránok számára sokkal nehezebbé vált a sebesültek evakuálása Kupjanszk és Kraszno-Limanszk irányában - mondta a RIA...

A Kreml cáfolja az ukrán állításokat arról, hogy az orosz erők elhagyják a zaporozsjei atomerőművet

Nem igaz, hogy az orosz erők a zaporozsjei atomerőmű elhagyására készülnek - jelentette ki Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője újságíróknak hétfőn. Peszkov az ukrán Enerhoatom...

Klicsko Kijev részleges evakuálására figyelmeztet

Kijev polgármestere, Vitalij Klicsko figyelmeztetett, hogy az ukrán főváros részleges kiürítésére kerülhet sor, mivel a hatóságok arra számítanak, hogy a jövő évben is lesznek...