2022, december 1.
5.5 C
Budapest
-9.8 C
Moszkva

Az Egyesült Államok moduláris atomreaktort épít Ukrajnában

Kijev és Washington egy kis moduláris atomreaktor építését tervezi ukrán területen – közölte vasárnap Okszana Markarova, Ukrajna amerikai nagykövetre hivatkozva a RIA Novosztyi.

“Ma az ENSZ 27. klímakonferenciájának keretein belül John Kerry, az amerikai elnök klímavédelmi különmegbízottja és German Galuscsenko ukrán energiaügyi miniszter bejelentette, hogy kísérleti projektet indítanak egy kis moduláris reaktor építésére Ukrajnában” – írta Markarova a Facebook-oldalán.

Elmondása szerint a kísérleti projekt résztvevői az Argonne Nemzeti Laboratórium, az ukrán Energoatom, Ukrajna Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanácsa és az Ukrán Állami Nukleáris és Sugárbiztonsági Tudományos és Műszaki Központ nemzetközi konzorciuma. A Clark Seeds, Doosan Enerbility, FuelCell Energy, IHI Corporation, JGC Corporation, Samsung C&T Corporation és Starfire Energy magáncégek szintén partnerek.

A moduláris kisreaktorok kisebbek és kisebb teljesítményűek, mint az atomreaktorok. Olyan helyeken is telepíthetők, ahol nagy atomerőművek nem építhetők.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Több település felszabadításáról számolt be az orosz katonai szóvivő

Települések felszabadításáról számolt be a donyecki régióból szerdán az orosz hadvezetés, valamint a helyi közigazgatás két vezetője. Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője...

Lengyelországban ki kell fizetniük a lakhatás díját az ukrán menekülteknek

Az Oroszországgal fennálló konfliktus miatt Lengyelországba menekült ukránoknak jövőre fizetniük kell a lakhatásukért és az élelmezésükért - jelentette be a varsói kormány. A lengyel hatóságok...

Ursula elismerte, hogy már több mint 100 ezer ukrán katona halt meg

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke videóüzenetében bejelentette, hogy az ellenségeskedések kitörése óta több mint 100 000 ukrán katona halt meg. Frissítés: Ursula...