2022, augusztus 14.
21 C
Budapest
18.5 C
Moszkva

A brit kormány további 1 milliárd font értékű fegyvert ígér Kijevnek, hogy támadni is tudjon

Nagy-Britannia “kifinomult légvédelmi rendszereket”, drónokat, elektronikus hadviselési eszközöket és “több ezer darab létfontosságú felszerelést” fog biztosítani Ukrajnának 1 milliárd font (1,2 milliárd dollár) értékben az Oroszországgal fennálló konfliktus közepette – jelentette be szerdán London.

A szállítások jelentik az “első lépést” annak érdekében, hogy az ukrán erők túlléphessenek a “bátor védelmi” erőfeszítéseiken, és “támadó hadműveletek indítása” felé mozduljanak el, hogy Oroszországtól visszaszerezzék az elvesztett területeket – állították a brit hatóságok.

“A brit fegyverek, felszerelések és kiképzés átalakítják Ukrajna védelmét ezzel a támadással szemben. És továbbra is teljes mellszélességgel az ukrán nép mögött fogunk állni, hogy biztosítsuk Putyin kudarcát Ukrajnában” – idézte Boris Johnson miniszterelnököt a közlemény.

Az új szállítmányokkal London összesen 2,3 milliárd fontra (2,8 milliárd dollár) növeli a Kijevnek nyújtott katonai segélyt. Az Egyesült Királyság, amely az orosz offenzíva négy hónappal ezelőtti kezdete óta Ukrajna egyik legjelentőebb támogatója, emellett 1,5 milliárd font (1,8 milliárd dollár) gazdasági és humanitárius segítséget nyújtott az országnak.

A NATO szerdai madridi csúcstalálkozóján az Egyesült Államok vezette katonai szövetség Oroszországot a nyugati biztonságra nézve “közvetlen fenyegetésnek” nyilvánította.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök videokapcsolaton keresztül szólalt fel a csúcstalálkozón, és több segítséget kért a tagállamoktól, többek között modern fegyverrendszereket, hogy “megtörjék az orosz tüzérségi előnyt”.

Azt állította, hogy a harcok havonta mintegy 5 milliárd dollárjába kerülnek Kijevnek, és hogy – Oroszországgal ellentétben – Ukrajnának nincsenek olaj- és gázbevételei, amelyekből fedezni tudná a hiányt.

Moszkva többször felszólalt az USA, az Egyesült Királyság és más szövetséges országok Ukrajnának szánt fegyverszállításai ellen, mondván, hogy az csak meghosszabbítja a harcokat, miközben növeli az Oroszország és a Nyugat közötti közvetlen katonai konfrontáció kockázatát.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

- Hirdetés - spot_img

FRISS

UKRÁN VÁLSÁG

Az ukrán hadifoglyok nem akarnak visszatérni Ukrajnába

Az orosz erők által fogságba ejtett ukrán katonák úgy döntöttek, hogy a Moszkva és a szövetséges erők által ellenőrzött területen maradnak, megdagadva a harcok...

Az orosz erők felszabadították Piszki-t a DNR-ben

Az orosz hadsereg a DNR és az LNR harcosaival együtt ellenőrzése alá vonta Piszki települést a Donbasszban - közölte az orosz védelmi minisztérium. "A szövetséges...

Hivatalos: az Ukrajnába küldött német önjáró tarackok többsége üzemképtelen

A Nyugat által Ukrajnának szállított német PzH 2000-es ágyúk többsége már elromlott és javításra szorul - állítja Marcus Faber német Bundestag-képviselő, aki a közelmúltban...