2023, március 20.
14.8 C
Budapest
3.6 C
Moszkva

A brit kormány további 1 milliárd font értékű fegyvert ígér Kijevnek, hogy támadni is tudjon

Nagy-Britannia “kifinomult légvédelmi rendszereket”, drónokat, elektronikus hadviselési eszközöket és “több ezer darab létfontosságú felszerelést” fog biztosítani Ukrajnának 1 milliárd font (1,2 milliárd dollár) értékben az Oroszországgal fennálló konfliktus közepette – jelentette be szerdán London.

A szállítások jelentik az “első lépést” annak érdekében, hogy az ukrán erők túlléphessenek a “bátor védelmi” erőfeszítéseiken, és “támadó hadműveletek indítása” felé mozduljanak el, hogy Oroszországtól visszaszerezzék az elvesztett területeket – állították a brit hatóságok.

“A brit fegyverek, felszerelések és kiképzés átalakítják Ukrajna védelmét ezzel a támadással szemben. És továbbra is teljes mellszélességgel az ukrán nép mögött fogunk állni, hogy biztosítsuk Putyin kudarcát Ukrajnában” – idézte Boris Johnson miniszterelnököt a közlemény.

Az új szállítmányokkal London összesen 2,3 milliárd fontra (2,8 milliárd dollár) növeli a Kijevnek nyújtott katonai segélyt. Az Egyesült Királyság, amely az orosz offenzíva négy hónappal ezelőtti kezdete óta Ukrajna egyik legjelentőebb támogatója, emellett 1,5 milliárd font (1,8 milliárd dollár) gazdasági és humanitárius segítséget nyújtott az országnak.

A NATO szerdai madridi csúcstalálkozóján az Egyesült Államok vezette katonai szövetség Oroszországot a nyugati biztonságra nézve “közvetlen fenyegetésnek” nyilvánította.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök videokapcsolaton keresztül szólalt fel a csúcstalálkozón, és több segítséget kért a tagállamoktól, többek között modern fegyverrendszereket, hogy “megtörjék az orosz tüzérségi előnyt”.

Azt állította, hogy a harcok havonta mintegy 5 milliárd dollárjába kerülnek Kijevnek, és hogy – Oroszországgal ellentétben – Ukrajnának nincsenek olaj- és gázbevételei, amelyekből fedezni tudná a hiányt.

Moszkva többször felszólalt az USA, az Egyesült Királyság és más szövetséges országok Ukrajnának szánt fegyverszállításai ellen, mondván, hogy az csak meghosszabbítja a harcokat, miközben növeli az Oroszország és a Nyugat közötti közvetlen katonai konfrontáció kockázatát.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Szijjártó Péter: Magyarország nem vesz részt az ukrajnai lőszerszállításokban

Magyarország nem vesz részt az ukrajnai lőszerszállításban, ugyanakkor nem is akadályozza az Európai Unió többi országát abban, hogy így tegyenek, ezért a kormány a...

Cseh elnök: Ukrajna csak egyszer próbálkozhat nagy ellentámadással

Ukrajna csak egy alkalommal próbálkozhat nagy ellentámadással az orosz erőkkel szemben, a következő tél után rendkívül nehéz lesz fenntartani a nyugati támogatás jelenlegi szintjét...

Asia Times: az USA elveszíti befolyását, mert alábecsülte Oroszországot

A vezető amerikai külpolitikai szakértők nemrégiben zárt ajtók mögött tartott konferenciáján kiderült, hogy Ukrajna a Nyugat minden erőfeszítése ellenére is a kimerítő konfliktus vereségét...
spot_img

Videó