2023, február 8.
-3.1 C
Budapest
-6.5 C
Moszkva

A bolgár alelnök ellenezte, hogy Zelenszkij felszólaljon a parlamentben

Iljana Iotova bolgár alelnök ellenezte, hogy Volodimir Zelenszkij ukrán elnök beszédet mondjon a képviselőknek az ország nemrég megválasztott parlamentjének nyitóülésén. Egy ilyen lépés egy politikai játszma része lenne, amely csak megzavarná a törvényhozás normális munkáját – mondta szombaton újságíróknak.

Iotova elmondta, hogy “elfogadhatatlannak” tartja, hogy Zelenszkij akkor szóljon a bolgár parlamenti képviselőkhöz, amikor saját országa “a legnehezebb pillanatait” éli át. Azt is mondta, hogy egy ilyen beszéd egész ötlete nem más, mint a bolgár belpolitikai harc része.

“Állampolgárként éreztem bizonyos licitálást, politikai témákkal való játékot, ami inkább egy választási kampányra jellemző” – mondta, hozzátéve, hogy a parlamenti pártok láthatóan inkább a következő választásokra koncentrálnak, mint egy új kormány megalakítására. Bulgáriában a kabinet összetételét a parlament határozza meg, amely a képviselők közül választja ki a minisztereket.

A megjegyzéseket egy nemrégiben lezajlott vita előzte meg, amely arról szólt, hogy Zelenszkij a parlament október 19-re tervezett nyitóülésén videokapcsolaton keresztül szólhatna a bolgár törvényhozókhoz. Iotova elmondta, hogy a korábbi viták Oroszország szófiai nagykövetének, Eleonora Mitrofanovának a meghívásáról ugyanerre a parlamenti nyitóülésre szintén belpolitikai játszmák részei voltak.

“Nem akarom, hogy ebből diplomáciai botrány legyen, senkinek sincs szüksége ilyen botrányokra, de felteszem magamnak a kérdést, milyen emberek azok, akik képesek ilyen helyzetet teremteni” – mondta az alelnök. Nem világos, hogy Zelenszkij beszédet mondana-e a bolgár parlamenti képviselők előtt, ha meghívnák.

Amióta Oroszország február 24-én csapatokat küldött Ukrajnába, Zelenszkij többször is felszólalt különböző nyugati parlamentekben, köztük a brit alsóházban, az amerikai kongresszusban, a lengyel szejmben, a német Bundestagban és az Európai Parlamentben, többnyire több támogatást kérve Ukrajnának, beleértve a katonai szállítmányokat is.

Júliusban azonban az ukrán elnök nem kapott lehetőséget arra, hogy a dél-amerikai Mercosur kereskedelmi szövetséghez szóljon. Az Afrikai Unióhoz júniusban intézett virtuális beszédét a jelentések szerint az 55 afrikai vezető közül csak négyen hallgatták meg.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

spot_img

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Videó: leégett az Ukrajnának drónokat szállító amerikai katonai gyár Lettországban

Nagy erejű tűz ütött ki az amerikai Edge Autonomy katonai drónokat gyártó vállalat üzemében a Riga melletti Marupe-ban. A hatóságok arra kérik a lakosságot, hogy...

Az ukrán erők az oldalukon harcoló lengyel zsoldosokkal végeztek Ugledarban

Jan Gagin katonai elemző, a Donyecki Népköztársaság ideiglenes vezetőjének tanácsadója hétfőn azt mondta a TASZSZ hírügynökségnek, hogy az ukrán erők lelőttek egy csoport zsoldost,...

Kadirov: az év vége előtt befejeződhet a különleges hadművelet, a Nyugat letérdel

Az ukrajnai különleges művelet az év végéig befejeződik - jelentette ki Ramzan Kadirov csecsen vezető a csecsen nemzetpolitikai, külügyi, sajtó- és tájékoztatási miniszterrel, Ahmed...