2023, február 1.
4.2 C
Budapest
0 C
Moszkva

Elon Musk visszatáncolt és tovább fizeti Ukrajnának a Starlink szolgáltatást

A SpaceX vezérigazgatója, Elon Musk hirtelen visszalépett azon döntésétől, hogy nem finanszírozza tovább a Starlink műholdas kommunikációs szolgáltatás működését Ukrajnában, ahol azt az ukrán csapatok aktívan használják. Korábban a SpaceX állítólag a Pentagontól kérte az ukrajnai internetszolgáltatás költségeinek fedezését, ami a következő egy év során akár 400 millió dollárba is kerülhet.

“Továbbra is csak ingyen finanszírozzuk az ukrán kormányt” – írta Musk szombaton egy tweetben, hozzátéve, hogy a SpaceX akkor is megteszi ezt, “ha a Starlink még mindig veszteséges, más cégek pedig milliárdokat kapnak az adófizetők pénzéből”.

Korábban a SpaceX vezérigazgatója arra mutatott rá, hogy a versenytársai, a Lockheed Martin és a Boeing csak 2021-ben együttesen több mint 60 milliárd dollárnyi védelmi szerződést kaptak. A vállalkozó egy sor tweetben arra is panaszkodott, hogy a “hadszíntéri” kommunikáció fenntartása nehéz és költséges. Azt is kijelentette, hogy Oroszország “aktívan próbálja megölni a Starlinket”, ami arra kényszeríti az amerikai vállalatot, hogy havonta mintegy 20 millió dollárt költsön a szolgáltatások kibertámadásoktól és zavarásoktól való védelmére.

Csütörtökön a CNN megszerezte azt a levelet, amelyben Musk állítólag tájékoztatta a Pentagont, hogy cége “nincs abban a helyzetben, hogy további terminálokat adományozzon Ukrajnának, vagy határozatlan ideig finanszírozza a meglévő terminálokat”.

A SpaceX a konfliktus február végi kezdete óta mintegy 20 000 Starlink műholdegységet adományozott Ukrajnának, biztosítva az internetkapcsolatot és a katonai koordinációt a kaotikus csatatereken, amelyek egyébként el lennének vágva a világhálótól.

Kijev akkor a “kritikus infrastruktúra nélkülözhetetlen részeként” méltatta a terminálokat, de továbbra is sürgette a SpaceX-et, hogy további több ezer terminált küldjön. Musk korábban azt nyilatkozta, hogy a SpaceX az év végéig több mint 100 millió dollárt költ majd a Starlink-szolgáltatások biztosítására Ukrajnában. Ugyanakkor a vállalat állítólag elismerte, hogy az Ukrajnába küldött egységek többségét részben vagy egészben az amerikai, a brit és a lengyel kormány finanszírozta.

A SpaceX a közelmúltban szintén bírálatok kérésztüzébe került az Ukrajna egyes régióit érintő állítólagos Starlink-kimaradások miatt, amelyeket egyes ukrán katonák “katasztrofális” kommunikációs kiesésként jellemeztek – írja a Financial Times. Az incidensekre szintén Musk és a szókimondó volt németországi ukrán nagykövet, Andrij Melnyik közötti rövid szóváltást követően került sor.

A diplomata, aki a német tisztviselők elleni sértegetéseiről ismert, azt mondta Musknak, hogy “fuck off”, miután a milliárdos olyan béketervet javasolt Ukrajnának, amelyben Kijev semlegességet vállal és lemond a Krímre vonatkozó követeléséről. Musk ezután azt mondta, hogy egyszerűen Melnyik ajánlását követte, amikor visszavonta az ukrajnai Starlink finanszírozását. A leköszönő ukrán nagykövet pénteken hagyta el Németországot.

“El kellett volna pusztítanod a Sith-eket… Így is tettél… Köszönöm, hogy a jó oldalhoz csatlakoztál. Ukrajna nagyra értékeli” – reagált Mihajlo Podoljak, Zelenszkij tanácsadója Ilon Musk kijelentéseire.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

spot_img

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Az orosz katonai szóvivő is megerősítette Blahodatne település felszabadítását a Donbasszban

Egy Donyecktől mintegy hatvan kilométerre délkeletre fekvő település elfoglalásáról tett bejelentést kedden az orosz katonai szóvivő. Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője a...

Nem lenne praktikus – Nagy-Britannia nem szállít harci repülőgépeket Ukrajnának

Nagy-Britannia nem szállít korszerű harci repülőgépeket Ukrajnának, mert ez nem lenne "praktikus" a kiképzési idő hosszúsága miatt - közölte kedden Rishi Sunak brit miniszterelnök...

Kreml: Porosenko, Merkel és Hollande félrevezetésnek szánta a minszki megállapodásokat

A volt ukrán, német és francia vezető megerősítette, hogy Kijevnek az erőszakos megoldásra való felkészítését fedezendő írta alá a minszki megállapodásokat, ezért az orosz...