2023, március 21.
11.2 C
Budapest
1.2 C
Moszkva
Array

A beszláni tragédiára emlékezik Oroszország

BeszlánHáromnapos emlékvirrasztás kezdődött szeptember 1-jén az észak-oszétiai Beszlánban, ahol az 1. számú iskolában 2004-ben több mint 1200 gyereket és felnőttet ejtettek túszul terroristák, a kiszabadítási akció során pedig 334 ember, köztük 186 gyermek vesztette életét. A virrasztás csütörtökön délelőtt kezdődött és szeptember 3-án délig tart, 51 órán és 50 percen át, pontosan annyi ideig, amennyit a túszok az iskola terroristák által elfoglalt tornatermében töltöttek. A virrasztás kezdete előtt gyászistentiszteletet tartottak az iskola udvarán, és ezt pénteken és szombaton megismétlik. Ebben a közel három napban Beszlánban virágokat, gyertyákat visznek az emberek az iskolarom udvarára, a Gyász Fája emlékműhöz, az emléktemetőhöz, ahol az áldozatokat eltemették, s ugyanezt megcselekszik Oroszország számos városában, köztük Moszkvában és Szentpéterváron a terrorakció emlékműveinél. Sokan felkeresik ilyenkor azokat a sírokat is, ahol a különleges egységek és a rendkívüli helyzetek minisztériumának Beszlánban elesett tagjai, munkatársai nyugszanak.

A beszláni iskola romjait 2004 után konzerválták, ám az idén nem úgy van minden, ahogyan egykor volt, mert emlékhely épül, a munkálatokat csak a háromnapos virrasztásra szakították félbe.Beszlán
A gyászceremónia azonban változatlan: 9.15-kor megszólal az iskola csengője, és a gyászolók vizet visznek, elhelyezik virágaikat az épület udvarán és a tornateremben, ahol kifüggesztették az áldozatok fényképeit. Szombaton 13.05-kor, amikor hét évvel ezelőtt az első robbanás történt az iskolában, a beszláni iskolások minden halálos áldozat után egy, azaz összesen 334 fehér léggömböt eresztenek fel, és egy metronóm hangjára felolvassák az áldozatok neveit.
Ezekben a napokban Beszlánban minden évben csend van: ilyenkor a Beszláni Anyák szervezet kérésére nem tartanak semmiféle rendezvényt, hangosabb megmozdulást.
Észak-Oszétiában sokan eleget tesznek majd csütörtökön este a Beszláni Anyák felhívásának, és gyertyát helyeznek az ablakba.  
A beszláni iskolában elkövetett terrorakciót Samil Baszajev, a csecsen szeparatisták egyik vezetője vállalta magára, aki számos más terrorakciót is “jegyzett”, egy ideig Csecsenföld kormányfője is volt, és már a beszláni akció idején jól együttműködött a kaukázusi iszlám szélsőségesekkel.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Kijev engedélyezte, hogy a katonákat végzettség nélkül is tiszti rangra emelhessék

Az ukrán parlament hétfőn elfogadta azt a törvénymódosítást, amely lehetővé teszi tiszti rendfokozatok megadását a harci tapasztalattal rendelkező, de felsőfokú katonai végzettséggel nem bíró...

Magyarország nem adja át lőszerkészletét Ukrajnának

A háborúnak csak a tűzszünet és a béketárgyalások vethetnek véget, a fegyverek és a lőszerkészlet átadása nem, ezért Magyarország nem adja át lőszerkészletét Ukrajnának...

Újabb fegyver- és lőszerszállítmányt küld az Egyesült Államok Ukrajnába

Az Egyesült Államok újabb 350 millió dollár értékű (mintegy 130 milliárd forint) katonai segítségnyújtást jelentett be Ukrajna számára hétfőn. Joe Biden elnök felhatalmazása nyomán -...
spot_img

Videó