2022, szeptember 25.
15 C
Budapest
7.4 C
Moszkva
Array

Közlekedési és energiafolyosó létrehozását tervezi Baku, Moszkva és Teherán

Egy Helsinkitől Mumbaiig tartó észak-déli nemzetközi közlekedési folyosó és új piacokra való kijutást, valamint háromoldalú energiacserét is lehetővé tevő energiafolyosó létrehozását mérlegelte hétfőn Bakuban az azeri, az orosz és az iráni elnök.

A házigazda Ilham Aliyev közölte, hogy Azerbajdzsán már összekapcsolta energiahálózatát az orosz és az iráni vezetékrendszerrel, és hogy a három ország közötti forgalom folyamatosan nő. Vlagyimir Putyin orosz elnök tárgyalást javasolt hazája csővezetékeinek a Kaszpi-tengeri szénhidrogének szállítására való felhasználásáról, valamint az új lelőhelyek felkutatásáról és kiaknázásáról.

A hármas csúcson közös nyilatkozatot fogadtak el, amelyben a felek leszögezték, hogy minden téren folytatni fogják együttműködésüket és hogy el fogják mélyíteni az országaik közötti politikai párbeszédet is. A dokumentum leszögezte, hogy a három Kaszpi-tengeri ország észak-déli nemzetközi közlekedési folyosót létesít, a Helsinki és Mumbai közötti térségben zajló utas- és teherforgalomnak való megkönnyítése érdekében.

A hármak megállapodtak a terrorelhárítás és a regionális konfliktusok rendezése terén folytatandó, valamint a Kaszpi-tengeri és az energetikai együttműködéséről is. Putyin egyébként indítványozta, hogy a három ország gyorsítsa fel a terrorelhárítás területén folytatott információcserét.
Haszan Róháni iráni elnök indítványozta hivatali partnereinek, hogy következő hasonló csúcstalálkozót az iszlám köztársaságban tartsák meg.

A közös egyeztetést megelőzően az elnökök kétoldalú megbeszéléseket is tartottak. Az Aliyevvel folytatott eszmecseréje során Putyin mindkét fél számára elfogadható kompromisszumot sürgetett a vitatott hovatartozású Hegyi-Karabah ügyében. A konfliktus rendezéséről az orosz elnök szerdán Moszkvában Szerzs Szargszján örmény államfővel is tárgyal majd.

Dmitrij Rogozin orosz miniszterelnök-helyettes a csúcs alkalmából bejelentette, hogy Bakuban repülőgép-összeszerelő üzem és helikopter-felújító központ létesül.

Róháni a Putyinnal folytatott megbeszélésekor a regionális együttműködés mintájának nevezte a szíriai konfliktus rendezésének ügyében Teherán és Moszkva között kialakult kooperációt, és hangot adott véleményének, hogy a kétoldalú viszonyban ugrásszerű fejlődés következhet be.

MTI

Figyelem Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

- Hirdetés - spot_img

UKRÁN VÁLSÁG

Borell: Putyin nem blöfföl a nukleáris fegyverekkel kapcsolatban, diplomáciai megoldás kell

Josep Borrell, az EU külügyi főképviselője szombaton a BBC-nek nyilatkozva úgy vélte, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök nukleáris fegyvereket is bevethet, ha Moszkva erőit...

Több száz külföldi zsoldost semmisített meg az orosz légierő

Az elmúlt 24 órában az orosz légierő mintegy 200 ukrán fegyverest és mintegy háromszáz külföldi zsoldost semmisített meg Mikolajiv térségében - közölte a védelmi...

Szijjártó: az egyetlen megoldás a béke

A problémákra, amelyekkel Európának szembe kell néznie a háború és a szankciók miatt, az egyetlen megoldás a béke - mondta a külgazdasági és külügyminiszter...