Megsemmisült a Nemzetközi Űrállomásra tartó orosz Progressz teherűrhajó

A földi irányító központ elveszítette a kapcsolatot a csütörtökön felbocsátott orosz Progressz MSZ–4 ember nélküli teherszállító űrhajóval. Valószínűleg nem fog eljutni a Nemzetközi Űrállomásra (ISS) – közölte a TASZSZ orosz hírügynökséggel egy meg nem nevezett forrás az orosz űrkutatási hivataltól.

„Minden valószínűség szerint a legrosszabb forgatókönyv következik be, és a hajót elveszítjük” – mondta a roszkoszmoszos megnevezett forrás. Szerinte a Progressz űrhajó már le is zuhanhatott Kína vagy a Csendes-óceán térségében. A rakéta fellövése során, a harmadik fokozat indításakor, a Föld légkörének határánál járva lépett fel probléma.

Az illetékes azt mondta, hogy a Progressz még le sem vált a hordozórakétáról, amikor a hiba fellépett.

„Ha 150 másodperccel a leválás előtt következik be ilyesmi, nem is lehet másra számítani. Valószínű, hogy elvesztettük. Még ha sikerült is leválnia, süllyedni kezdett, és eléghetett a légkörben” – fűzte hozzá.

A szállító űrhajót helyi idő szerint csütörtök reggel 8 óra 51 perckor indították a kazahsztáni Bajkonurból, szombaton kellett volna csatlakoznia a Nemzetközi Űrállomáshoz. Az orosz űrkutatási hivatal, a Roszkoszmosz korábbi tájékoztatása szerint az indítás után 383 másodperccel elvesztették a kapcsolatot az űreszközzel. Vizsgálják a meghibásodás okát.

A NASA amerikai űrkutatási hivatal élő adásban jelentette, hogy az űrhajó navigációs antennáit ki tudta bontani, de azt már nem tudta megerősíteni, hogy kinyíltak-e a napelemtáblák is.

A teherűrhajó 2,5 tonnányi üzemanyagot, vizet, élelmet és más rakományt szállított. A Progressz űrhajók már négy évtizede szolgálatban vannak, legkorszerűbb típusaikat digitalizált rendszerekkel és tökéletesített dokkolóval látták el.

Az ISS fedélzetén az amerikai Shane Kimbrough és Peggy Whitson, az orosz Szergej Rizskov, Andrej Boriszenko és Oleg Novickij, valamint Thomas Pesquet francia kozmonauták tartózkodnak. Nem kerültek közvetlen életveszélybe, mert az ISS fedélzetén van még elegendő ellátmányuk – közölte a NASA. MTI

loading...

Ez is érdekelhet