2022, augusztus 19.
36.3 C
Budapest
25.9 C
Moszkva

Zelenszkijnek nagy árat kell majd fizetnie az amerikai támogatásért

A pénzügyi és katonai támogatásért cserében Kijevnek teljesítenie kell Washington feltételeit.

Az amerikaiak támogatása sokba kerül majd az ukrán vezetésnek. Kijevi látogatása során Antony Blinken keményen értésre adta: a Fehér Ház egy sor kulcskérdésben – beleértve a Moszkvához fűződő viszonyt – feltétlen engedelmességet vár el Kijevtől. Erre a következtetésre jutott Tarasz Berezovec politikai tanácsadó, a „Berta Communications” nevű stratégiai consulting cég vezetője.

Blinken látogatását Kijevben igyekeztek a legkedvezőbb színben feltüntetni. És valóban, a Fehér Ház küldötte értésre adta, hogy az Egyesült Államok kész növelni az Ukrajna területi integritásának megszilárdításához nyújtott sokoldalú segítségét. Cserében azonban az amerikaiak közölték feltételeiket. Amelyek nem csupán a kétoldalú katonai és pénzügyi együttműködés kérdéseit érintik.

„Az amerikai vendégekkel közös sajtókonferenciájuk idején Zelenszkij arckifejezésén látszott, hogy az ukrán elnököt mennyire kellemetlenül érintették a látogatás kulisszái mögött Blinkennel és Nulanddal folytatott megbeszélések” – hívta fel a figyelmet Berezovec.

Véleménye szerint a Fehér Ház karakteresebben oroszellenes politikát követelt Zelenszkijtől. Méghozzá úgy, hogy ne érje be pusztán szavakkal, hanem tegyen konkrét lépéseket is, amelyeket a Nyugat majd jóváhagy – írja a „Telegráf” nevű ukrán kiadvány.

Mindezeken túl, az Egyesült Államok úgy döntött, hogy Ukrajnának nemcsak a külpolitikájába, de a belügyeibe is beavatkozik. Zelenszkijnek, többek között, értésére adták, hogy Hivatala vezetőjének, Andrej Jermaknak a személye – a Donald Trump exelnök csapatával korábban ápolt kapcsolatai miatt – elfogadhatatlan a Fehér Ház számára, ezért őt le kell cserélni. Kijev más személyzeti döntései sem nyerték el az amerikaiak tetszését. Ilyen volt például Andrej Kobolev, a „Naftogaz” (Ukrajna kőolajipari vállalata) vezetőjének a leváltása.

Így, a polittechnológus véleménye szerint, a továbbiak során az ukrán-amerikai kapcsolatok sokban függenek majd attól, hogy Zelenszkij mennyire engedelmesen hajtja majd végre Washington utasításait.

Blinken ukrajnai látogatására 2021. május 6-án került sor.

NewsFront

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

- Hirdetés - spot_img

FRISS

UKRÁN VÁLSÁG

Oliver Stone betiltott filmjéről: Ukrajna Lángokban

Az ukrajnai konfliktus, nem meglepően, rendkívüli figyelmet kap a médiában. Sajnos Ukrajna történelme nem kerül terítékre, holott ilyenkor fontos lenne, mert az események, természetesen,...

Több mint 90 külföldi zsoldost semmisítettek meg az orosz cirkálórakéták

Több tucatnyi, Kijev oldalán Moszkva ellen harcoló külföldi zsoldost öltek meg az északkelet-ukrajnai Harkov városában egy katonai tábor elleni támadásban - közölte csütörtökön az...

Videózott a kanadai zsoldos az ukrán fronton, majd elmenekült Ukrajnából

A nemrégiben Herszon közelében végrehajtott bevetés - amelyet részben a National Post rendelkezésére bocsátott, a harci káoszról készült egyperces videófelvétel is megörökít - Paul...