2023, március 28.
0.5 C
Budapest
-0.2 C
Moszkva

Zelenszkijnek nagy árat kell majd fizetnie az amerikai támogatásért

A pénzügyi és katonai támogatásért cserében Kijevnek teljesítenie kell Washington feltételeit.

Az amerikaiak támogatása sokba kerül majd az ukrán vezetésnek. Kijevi látogatása során Antony Blinken keményen értésre adta: a Fehér Ház egy sor kulcskérdésben – beleértve a Moszkvához fűződő viszonyt – feltétlen engedelmességet vár el Kijevtől. Erre a következtetésre jutott Tarasz Berezovec politikai tanácsadó, a „Berta Communications” nevű stratégiai consulting cég vezetője.

Blinken látogatását Kijevben igyekeztek a legkedvezőbb színben feltüntetni. És valóban, a Fehér Ház küldötte értésre adta, hogy az Egyesült Államok kész növelni az Ukrajna területi integritásának megszilárdításához nyújtott sokoldalú segítségét. Cserében azonban az amerikaiak közölték feltételeiket. Amelyek nem csupán a kétoldalú katonai és pénzügyi együttműködés kérdéseit érintik.

„Az amerikai vendégekkel közös sajtókonferenciájuk idején Zelenszkij arckifejezésén látszott, hogy az ukrán elnököt mennyire kellemetlenül érintették a látogatás kulisszái mögött Blinkennel és Nulanddal folytatott megbeszélések” – hívta fel a figyelmet Berezovec.

Véleménye szerint a Fehér Ház karakteresebben oroszellenes politikát követelt Zelenszkijtől. Méghozzá úgy, hogy ne érje be pusztán szavakkal, hanem tegyen konkrét lépéseket is, amelyeket a Nyugat majd jóváhagy – írja a „Telegráf” nevű ukrán kiadvány.

Mindezeken túl, az Egyesült Államok úgy döntött, hogy Ukrajnának nemcsak a külpolitikájába, de a belügyeibe is beavatkozik. Zelenszkijnek, többek között, értésére adták, hogy Hivatala vezetőjének, Andrej Jermaknak a személye – a Donald Trump exelnök csapatával korábban ápolt kapcsolatai miatt – elfogadhatatlan a Fehér Ház számára, ezért őt le kell cserélni. Kijev más személyzeti döntései sem nyerték el az amerikaiak tetszését. Ilyen volt például Andrej Kobolev, a „Naftogaz” (Ukrajna kőolajipari vállalata) vezetőjének a leváltása.

Így, a polittechnológus véleménye szerint, a továbbiak során az ukrán-amerikai kapcsolatok sokban függenek majd attól, hogy Zelenszkij mennyire engedelmesen hajtja majd végre Washington utasításait.

Blinken ukrajnai látogatására 2021. május 6-án került sor.

NewsFront

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Kép: az ukrán ENSZ delegáció, nem ukrán, hanem orosz tolmácsot hallgat

Dmitrij Poljanszkij, Oroszország ENSZ-missziójának helyettes vezetője egy képet osztott meg a Twitteren, amely látszik, hogy az ukrán delegáció orosz tolmácsot hallgatva vesz részt az...

Der Spiegel: Németország leszállította a 18 Leopard 2 harckocsit Ukrajnának

A német kormány által Kijevnek ígért Leopard 2 harckocsikat leszállították Ukrajnának - írja a Der Spiegel magazin saját forrásaira hivatkozva. Mintegy két hónappal azután, hogy...

Az ukrán vezetés még tagadja, de katonáik beismerték Bahmut bekerítését a sajtónak

Az orosz egységek szinte teljesen körülzárták Artemivszk (Bahmut) városát - idézte a Strana.ua ukrán portál Jevhen Dikij volt Ajdar zászlóalj századparancsnokot. "Ha Bahmut most körülbelül...
spot_img

Videó