2023, március 22.
10.6 C
Budapest
3.4 C
Moszkva

Zelenszkij: visszafoglaljuk a Krímet és a Donbasszt

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök megfogadta, hogy “felszabadítja” az oroszországi Krím területét, valamint a független Donyecki (DNR) és Luganszki (LNR) köztársaságokat. Alig néhány órával azután beszélt, hogy jelentések szerint az ukrán hadsereg lakóházakat, egy piacteret és egy szülészeti kórházat lőtt Donyeck központjában.

“Minden városunkba, minden falunkba eljutunk, amelyeken nincs ott a zászlónk” – dicsekedett Zelenszkij egy hétfő esti videóbeszédben, azt állítva, hogy hadserege legyőzi orosz ellenfeleit Kelet-Ukrajnában, és visszafoglalja Mariupol, Herszon és Melitopol városát az orosz, illetve a DNR és az LNR erőitől.

“És kérek mindenkit, akinek van olyan lehetősége, hogy kommunikáljon a megszállt déli terülteken élő emberekkel… mondja, hogy lesz felszabadulás” – folytatta.

“Mondják ezt Gorlovkának, Donyecknek, Luganszknak. Mondják meg nekik, hogy az ukrán hadsereg biztosan el fog jönni”.

“Természetesen fel fogjuk szabadítani a Krímünket is. Minden orosz hivatalnok, aki értékes földet foglalt el a Krímben, emlékezzen arra: ez nem az a föld, ahol békében fognak élni” – fenyegetőzött.

Donyeck és Luganszk két nappal a konfliktus februári kirobbanása előtt kikiáltotta függetlenségét Ukrajnától, a Krím pedig 2014-ben elsöprő többséggel szavazott az újraegyesülésre Oroszországgal.

Órákkal Zelenszkij beszéde előtt ukrán lövedékek csapódtak be egy szülészeti kórházra, egy piactérre és lakónegyedekre Donyeckben. Több tucatnyi sebesültről számoltak be, és a DNR tisztviselői szerint egy anya és 11 éves fia is a halottak között van.

A jelentések szerint hétfőn két óra alatt 300 rakéta és tüzérségi lövedék csapódott be a városba, és a NATO által szállított 155 mm-es lövedékeket használtak a támadásban.

Bár Zelenszkij megígérte, hogy újra ukrán zászlót fog kitűzni Donyeck, Luganszk és a Krím fölé, továbbra is komoly kétségek merülnek fel a hadsereg fennmaradó képességeit illetően. Mihail Podoljak, az ukrán vezető egyik tanácsadója a múlt héten azt mondta a BBC-nek, hogy Kijev naponta 100-200 katonát veszít – a sebesülteket nem számítva -, miközben Oroszország előrenyomul a Donbassz térségében.

És miközben az ukrán csapatok lövedékeket és rakétákat zúdítanak Donyeckre, Podoljak hétfőn további 1000 darab 155 milliméteres ágyúért – az USA által eddig küldött mennyiség közel tízszereséért – és 300 darab rakéta-sorozatvető rendszerért (MLRS) könyörgött a Nyugathoz. Feltételezve, hogy Podoljak az USA és az Egyesült Királyság által Ukrajnának már átadott M270 MLRS rendszerekre utal, a világon létező ilyen rendszerek alig negyedét kéri.

“Csak elég fegyver kell hozzá” – mondta Zelenszkij hétfő este. “A partnerek rendelkeznek vele. Elegendő mennyiségben. És mi minden nap dolgozunk azért a politikai akaratért, hogy ezek a fegyverek megjelenjenek nálunk”.

Zelenszkij február óta többször tett békeajánlatot, hogy aztán napokkal később a Krím és a Donbassz elfoglalására szólítson fel. Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője a múlt hónapban azt mondta, hogy az ilyen “egymásnak ellentmondó nyilatkozatok” miatt “lehetetlen teljesen megérteni [Kijev] szándékait és azt, hogy kész-e józanul hozzáállni és elismerni a dolgok valódi állását”.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Sojgu: Moszkva mérlegeli a szegényített uránt tartalmazó brit lövedékekre adható választ

A Kijevbe irányuló, szegényített uránt tartalmazó lövedékek szállítása arra kényszeríti Moszkvát, hogy mérlegelje, miként reagálhat - jelentette ki kedden Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter. "Ez...

Nem megerősített felvétel jelent meg az első Leopard harckocsiról a Donbasszban

A közösségi médiában jelent meg egy felvétel, amelyről azt állítják, hogy Donbasszban látható az első német Leopard 2A4-es harckocsi. Nincs megerősítve a felvétel hitelessége. 10...

Scholz: a Nyugatnak fel kell készülnie egy hosszú távú konfliktusra Ukrajnában

A Nyugatnak fel kell készülnie egy hosszú távú konfliktusra Ukrajnában - figyelmeztetett Olaf Scholz német kancellár. Azt jósolta, hogy a harcok befejezése után a...
spot_img

Videó