2023, február 4.
5.4 C
Budapest
0.3 C
Moszkva

Zelenszkij: Ukrajna kész 10 évig harcolni Oroszországgal

Ukrajna nem hajlandó feladni területeit, és ha kell, kész “tíz évig” harcolni Oroszországgal – jelentette ki Volodimir Zelenszkij, Ukrajna elnöke.

A CNN-nek adott interjújában Zelenszkij elmondta, hogy Ukrajna számára “a Donbasszért folytatott harc több okból is nagyon fontos”. Kifejtette, hogy ez a csata befolyásolhatja “az egész háború menetét”. Az elnök azonban hangsúlyozta, hogy a konfliktus előnyösebb megoldása a diplomáciai megoldás.

“Nem adhatjuk fel a területünket, de valamiféle párbeszédet kell találnunk Oroszországgal” – mondta Zelenszkij, hangsúlyozva, hogy “az orosz ultimátum alapján” nem lehet tárgyalásokat folytatni.

Hangsúlyozta, hogy párbeszédre van szükség a további halálesetek megelőzése érdekében, de nem zárta ki a másik lehetőséget sem.

“Harcolhatunk az Oroszországi Föderációval 10 évig” – mondta Zelenszkij.

Szerinte az ukrán erők a Donbasszban az ország “legjobb katonái” közé tartoznak. “Ez egy nagy csoportosulás. Oroszország pedig be akarja őket keríteni és el akarja pusztítani” – mondta.

Pontosította, hogy “44 ezer hivatásos katonáról beszél, akik 2014 elejétől egy nagy háborút éltek túl”.

“Ezért nagyon fontos számunkra, hogy megőrizzük hadseregünknek ezt a részét” – húzta alá az elnök.

A CNN műsorvezetőjének kérdésére, hogy Ukrajna győztes lesz-e a konfliktusban, Zelenszkij azt mondta: “Igen, természetesen, és győzni fog”.

Oroszország február végén indította el katonai hadműveletét, miután Ukrajna nem hajtotta végre az először 2014-ben aláírt minszki megállapodások feltételeit, és Moszkva végül elismerte a donyecki és luganszki Donbassz köztársaságokat. A német és francia közvetítéssel létrejött megállapodások célja az volt, hogy a szakadár régiók különleges státuszt kapjanak az ukrán államon belül.

A Kreml azóta követeli, hogy Ukrajna hivatalosan is nyilvánítsa magát semleges országnak, amely soha nem csatlakozik az Egyesült Államok vezette NATO katonai szövetséghez. Kijev ragaszkodik ahhoz, hogy az orosz offenzíva teljesen indokolatlan volt, és cáfolta azokat az állításokat, amelyek szerint a két köztársaság erőszakos visszafoglalását tervezi.

Moszkva figyelmeztette a nyugati országokat, hogy ne “pumpálják fel” Ukrajnát fegyverekkel, mondván, hogy ezek a lépések súlyosbítják a konfliktust.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

spot_img

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Fogolycsere: 63 orosz tért haza az ukrán ellenőrzésű területről

Összesen 63 orosz katonát, köztük az "érzékeny kategóriába" tartozó személyeket szállítottak vissza a Kijev által ellenőrzött területről Oroszországba - közölte az orosz védelmi minisztérium...

Franciaország és Olaszország MAMBA légvédelmi rakétarendszert ad Ukrajnának

Franciaország és Olaszország MAMBA légvédelmi rakétarendszert szállít tavasszal Ukrajnának, hogy segítse az orosz repülő-, rakéta- és dróntámadások elleni védelemben - közölte pénteken a francia...

Először számolt be NASAMS légvédelmi rendszer megsemmisítéséről az orosz katonai szóvivő

Az orosz erők a Donyeck környékén folytatott offenzíva során kedvezőbb állásokat foglaltak el, és először semmisítettek meg norvég NASAMS légvédelmi rendszert - jelentette ki...