2023, március 20.
12.7 C
Budapest
2.6 C
Moszkva

Zelenszkij tanácsadója: sikeres hadművelet volt Liszicsanszk és Szeverodonyeck feladása

Olekszij Arestovics, Volodimir Zelenszkij elnök tanácsadója az ukrán hadsereg sikeres hadműveletének nevezte Liszicsanszk és Szeverodonyeck feladását.

“A Liszicsanszk-Szeverodonyeck agglomeráció védelme sikeres katonai művelet volt. Fő feladata az volt, hogy lekösse a fő ellenséges erőket, veszteségeket okozzon nekik, időt nyerjen a nyugati fegyverek szállítására és a második védelmi vonal javítására, valamint megteremtse a feltételeket a front más részein végrehajtott támadó akcióinkhoz” – írta Aresztovics a Telegram-csatornáján.

Elmondása szerint “a művelet minden feladatát teljesítették”. Meggyőződése, hogy az ukrán csapatok képesek lesznek visszaszerezni az ellenőrzést Liszicsanszk felett.

“Ennek a hadműveletnek az egyik fő eredménye a “Vörös Hadsereg egy lépést sem hátrál” sztereotípiának a megtörése, amely nyolc éven át a tehetetlenségből uralta katonai gondolkodásunkat, és Ilovajszk, DAP (donyecki repülőtér – a szerk.), a 32. ellenőrzőpont elvesztésébe került. A sztereotípiák megtörése nagyon drága. Ez a nemzeti katonai iskola születése… Most az egyszer újra széppé tettük őket” – mondta Aresztovics.

Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter vasárnap bejelentette a Luganszki Népköztársaság (LNR) felszabadítását. A sikeres harci műveletek eredményeként az orosz fegyveres erők az LNR Népi Milícia egységeivel együtt teljes ellenőrzést gyakoroltak Liszicsanszk – a köztársaság utolsó olyan városa, ahol ukrán csapatok voltak – és számos közeli település felett

A várost elhagyva az ukrán fegyveresek felrobbantottak és leromboltak néhány fontos közigazgatási épületet, köztük a városházát. A RIA Novosztyi tudósítója jelentette, hogy a szövetséges erők a városba bevonulva felhúzták a Győzelem zászlaját a lerombolt közigazgatási épületre. Korábban egy másik jelentős LNR-város szabadult fel, Szeverodonyeck, ahol a fontos Azot vegyi üzem található.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Kijev engedélyezte, hogy a katonákat végzettség nélkül is tiszti rangra emelhessék

Az ukrán parlament hétfőn elfogadta azt a törvénymódosítást, amely lehetővé teszi tiszti rendfokozatok megadását a harci tapasztalattal rendelkező, de felsőfokú katonai végzettséggel nem bíró...

Magyarország nem adja át lőszerkészletét Ukrajnának

A háborúnak csak a tűzszünet és a béketárgyalások vethetnek véget, a fegyverek és a lőszerkészlet átadása nem, ezért Magyarország nem adja át lőszerkészletét Ukrajnának...

Újabb fegyver- és lőszerszállítmányt küld az Egyesült Államok Ukrajnába

Az Egyesült Államok újabb 350 millió dollár értékű (mintegy 130 milliárd forint) katonai segítségnyújtást jelentett be Ukrajna számára hétfőn. Joe Biden elnök felhatalmazása nyomán -...
spot_img

Videó