2023, október 3.
20.7 C
Budapest
12.7 C
Moszkva

Zelenszkij reagált arra, hogy Trump 24 óra alatt lezárná az ukrán konfliktust

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök elutasította Donald Trump volt amerikai elnök ígéretét, miszerint azonnal véget vet az Oroszországgal fennálló konfliktusnak, ha visszatér a Fehér Házba, és ragaszkodott ahhoz, hogy nem tudja beváltani ezt ígéretét.

Az NBC Newsnak adott, csütörtökön megjelent interjúban Zelenszkij rövid kitérőt tett, hogy reagáljon Trump közelmúltbeli megjegyzéseire, aki azt állította, hogy gyorsan tárgyalhatna egy békeszerződésről Kijev és Moszkva között.

“Miért nem tette ezt korábban? Akkor volt elnök, amikor itt háború volt” – mondta Zelenszkij, utalva a Donbassz ellen 2014-ben indított ukrán támadásra, nem sokkal azután, hogy Viktor Janukovics akkori ukrán elnököt Kijevben megbuktatták a hatalomból.

“Szerintem ezt nem tudta megtenni. Szerintem ma nincs olyan ember a világon, aki csak egy szót váltana Vlagyimir Putyin orosz elnökkel, és véget vetne a háborúnak”.”

A CNN egyik múlt havi rendezvényén Trump kijelentette, hogy “egy nap, 24 óra alatt le tudná rendezni azt a háborút”, ha 2024-ben megválasztják második ciklusára. Hozzátette, hogy hivatalba lépése után hamarosan megbeszéléseket tervez Zelenszkijjel és Putyinnal. Korábban Trump úgy jellemezte magát, mint az “egyetlen jelölt”, aki képes arra, hogy távol tartsa az Egyesült Államokat egy Oroszországgal való közvetlen konfliktustól, amely újabb világháborút robbantana ki.

Washington Kijevnek nyújtott támogatása máris vitatott kampánytémává vált: Trump és legfőbb republikánus riválisa, Ron DeSantis floridai kormányzó egyaránt megkérdőjelezte az elmúlt évben engedélyezett több milliárdos katonai támogatást. Joe Biden elnök és a demokraták többsége eközben megfogadta, hogy továbbra is támogatni fogják Ukrajnát, “amíg csak szükséges”.

A Kijev és Moszkva közötti béketárgyalások 2022 áprilisában megszakadtak, miután Ukrajna azzal vádolta meg az orosz hadsereget, hogy több kijevi külvárosban atrocitásokat követett el. Oroszország többször is tagadta a vádakat.

Tavaly októberben, miután Moszkva népszavazások nyomán bekebelezett négy ukrán régiót, Zelenszkij aláírt egy rendeletet, amely a Putyinnal folytatott tárgyalások “lehetetlenségét” írta elő.

A Kreml fenntartotta, hogy elvben nyitott a béketárgyalásokra, amennyiben Kijev lemond az Oroszország által újonnan bekebelezett területekre vonatkozó követeléseiről, és elfogadja a feltételeit, beleértve azt a vállalást, hogy semleges államként a NATO-szövetségen kívül marad.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Politico: az EU nem adhatna több fegyvert Ukrajnának a saját készleteiből

Az Európai Unió országai már nem adhatnak fegyvert Ukrajnának a saját készleteikből anélkül, hogy veszélyeztetnék saját biztonságukat - írja a Politico című amerikai lap...

Ukrajna levette az OTP Bankot a vállalati halállistájáról és kötelezte az orosz piac elhagyására

Levette az OTP Bankot a nemzetközi háborút finanszírozó vállalatok listájáról az Ukrán Nemzeti Korrupciómegelőzési Ügynökség (NAZK) - jelentette be az ügynökség hétfőn a honlapján. A...

Az EU nem tudja feloldani az Ukrajnának szánt 5 milliárd eurós katonai támogatást

Az EU fontolóra vesz egy 5 milliárd eurós katonai segélycsomagot Ukrajnának 2024-re - jelentette ki Josep Borrell, az unió külpolitikai vezetője hétfőn Kijevben. Magyarország...
spot_img

Videó