2023, szeptember 21.
24 C
Budapest
19.8 C
Moszkva

A svájci néppárt bojkottálta Zelenszkij beszédét

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök csütörtökön videokapcsolaton keresztül szólalt fel a svájci parlamentben, sürgette a törvényhozókat, hogy vizsgálják felül az ország fegyverexportra vonatkozó politikáját, és nagyobb támogatást kért az Oroszországgal folytatott harcban. A beszéd már azelőtt vitát váltott ki, hogy elhangzott volna, a parlament legnagyobb frakciója, a Néppárt bojkottálta azt, mivel úgy vélték, hogy beavatkozik a svájci belügyekbe.

Beszédében Zelenszkij sürgette a képviselőket, hogy engedélyezzék a svájci gyártmányú hadianyagok Ukrajnába irányuló exportját – és újra-exportját -, és hogy további lépéseket tegyenek az orosz “oligarchák” ellen.

“Tudom, hogy Svájcban vita folyik az Ukrajna védelmére és megvédésére szolgáló hadianyagok exportjáról. Ez létfontosságú lenne. Fegyverekre van szükségünk, hogy helyreállíthassuk a békét Ukrajnában” – állította Zelenszkij.

A beszédet figyelmen kívül hagyta a jobboldali Néppárt, amely 53 mandátummal rendelkezik a 200 fős alsóházban, a Nemzeti Tanácsban, valamint 6 mandátummal a 46 fős felsőházban, az Államtanácsban. A párt a múlt hónapban történt bejelentése után azonnal bojkottálni akarta a beszédet, azzal érvelve, hogy az durva beavatkozást jelent Svájc belügyeibe.

“Megértjük, hogy az ukrán elnök mindent meg akar tenni Ukrajna védelmében. De nem engedhetjük meg, hogy nyomás alá helyezzenek minket a szankciók vagy a fegyverszállítások kérdésében” – mondta Alfred Heer néppárti képviselő.

Üres székeknek könyörög az ukrán elnök a svájci parlamentben.

Vendégfelszólalók meghívása ritka a svájci törvényhozásban, az 1970-es évek óta mindössze két tucat ilyen eseményre került sor. Ráadásul Zelenszkij beszéde volt az első alkalom, hogy külföldi vezető videokapcsolaton keresztül szólalt fel a parlamentben.

Svájc semleges országként régóta fennálló imázsát már némileg beárnyékolta Bern azon döntése, hogy csatlakozik a Nyugat Oroszország elleni, Ukrajnával kapcsolatos szankcióihoz. Ennek ellenére az ország következetesen elutasította a svájci gyártmányú fegyverek Kijevbe történő újrakivitelének engedélyezésére irányuló kérelmeket, annak ellenére, hogy más nyugati országok, köztük az Egyesült Államok egyre nagyobb nyomást gyakorolnak rá.

A hónap elején a Nemzeti Tanács elutasított egy törvényjavaslatot, amely lehetővé tette volna az ilyen szállítmányokat, elutasítva a nemzeti hadianyag-törvény javasolt módosítását. A “Lex Ukrajna” néven ismert jogszabály egy 2025 végéig szóló ideiglenes mentességre szólított fel, amely lehetővé tette volna a svájci gyártmányú hadianyagok átadását kifejezetten Kijevnek.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Németország nem ért egyet Ukrajna javaslatával az ENSZ BT reformjára

Németország nem ért egyet az ENSZ Biztonsági Tanácsának reformjára vonatkozó ukrán javaslatokkal, amelyek között szerepel Oroszország vétójogának megvonása - mondta Annalena Baerbock külügyminiszter. Volodimir Zelenszkij...

Lengyelország figyelmeztette az ukrán oligarchákat

A lengyel védelmi miniszter az ukrán oligarchákat okolta a gabonaszállítások körüli jelenlegi vitáért, és azt mondta, nem engedhető meg, hogy Kijev a lengyel piacon...

Kreml: jelenleg nincs alapja a tárgyalások megkezdésének

Oroszország kész diplomáciai megoldást keresni az ukrajnai konfliktusra, de egyelőre nincs alapja a tárgyalások megkezdésének - közölte a Kreml sajtófőnöke. "Egyre gyakrabban hallani a 'tárgyalások'...
spot_img

Videó