2022, november 29.
0.9 C
Budapest
-6.3 C
Moszkva

Zelenszkij: nem lesznek béketárgyalások, ha ukrán foglyok hadbíróság elé kerülnek

Nem lesz több béketárgyalás Oroszországgal, ha az ukrán hadifoglyokat “kirakatpernek” vetik alá – jelentette ki Volodimir Zelenszkij ukrán elnök.

A Donyecki Népköztársaság (DNR) hatóságai korábban közölték, hogy bírósági tárgyalásokat terveznek az ukrán csapatok által elkövetett háborús bűnök miatt, beleértve az Azov zászlóaljat, amelynek soraiban nyíltan nacionalista és neonáci nézeteket valló harcosok vannak.

“Ha erre az aljas kirakatperre sor kerül… Ez lesz az a határ, amelyen túl már lehetetlen bármilyen tárgyalás. Oroszország elzárkózik minden tárgyalástól” – mondta Zelenszkij hétfőn kora reggel egy videóbeszédben, hozzátéve, hogy egy ilyen per a nemzetközi jog megsértése lenne.

Zelenszkij kijelentése azután hangzott el, hogy a közösségi médiában olyan fotók jelentek meg, amelyeken állítólag nagy ketreceket helyeztek el a Mariupoli Filharmónia színpadán. Az ukrán katonai hírszerző szolgálat, a GUR szerint a ketreceket az orosz és a Donbassz erők által a mariupoli Azovstal acélgyár ostroma során fogságba esett ukrán katonák elhelyezésére használják majd.

A DNR vezetője, Gyenyisz Pusilin ebben a hónapban azt mondta a TASZSZ hírügynökségnek, hogy “aktív előkészületek” folynak a tárgyalásokra. “Az első tárgyalást valószínűleg Mariupolban tartják majd. A nyár végéig megszervezik” – mondta.

Az Oroszország és Ukrajna közötti béketárgyalások tavasz óta elakadtak.

Oroszország február 24-én csapatokat küldött Ukrajnába, arra hivatkozva, hogy Kijev nem hajtja végre a minszki megállapodásokat, amelyek célja, hogy Donyeck és Luganszk régiónak különleges státuszt biztosítson az ukrán államon belül. A Németország és Franciaország közvetítésével létrejött jegyzőkönyveket először 2014-ben írták alá. Petro Porosenko volt ukrán elnök azóta elismerte, hogy Kijev fő célja az volt, hogy a tűzszünetet időnyerésre és “erős fegyveres erők létrehozására” használja fel.

2022 februárjában a Kreml független államként ismerte el a Donbassz köztársaságokat, és követelte, hogy Ukrajna hivatalosan is nyilvánítsa magát semleges országnak, amely soha nem csatlakozik semmilyen nyugati katonai blokkhoz. Kijev ragaszkodik ahhoz, hogy az orosz offenzíva teljesen indokolatlan volt.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

- Hirdetés -

UKRÁN VÁLSÁG

Az időjárás és járműhiány miatt az ukránok nem tudják evakuálni sérültjeiket

Az időjárás és az erők hiányosságai miatt az ukránok számára sokkal nehezebbé vált a sebesültek evakuálása Kupjanszk és Kraszno-Limanszk irányában - mondta a RIA...

A Kreml cáfolja az ukrán állításokat arról, hogy az orosz erők elhagyják a zaporozsjei atomerőművet

Nem igaz, hogy az orosz erők a zaporozsjei atomerőmű elhagyására készülnek - jelentette ki Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője újságíróknak hétfőn. Peszkov az ukrán Enerhoatom...

Klicsko Kijev részleges evakuálására figyelmeztet

Kijev polgármestere, Vitalij Klicsko figyelmeztetett, hogy az ukrán főváros részleges kiürítésére kerülhet sor, mivel a hatóságok arra számítanak, hogy a jövő évben is lesznek...