2022, december 1.
3.2 C
Budapest
-12.8 C
Moszkva

Zelenszkij: nem kell félni egy atomháborútól és Oroszországtól

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a cseh televíziónak adott interjújában azt mondta, hogy nem kell félni egy esetleges atomháborútól.

“Nem vagyok biztos benne, nem akarok értékelést adni <…> Úgy vélem, nem kell félni tőle, nem kell félni Oroszországtól” – mondta Zelenszkij, amikor arról kérdezték, lehetséges-e egy nukleáris háború.

A múlt héten Vlagyimir Putyin elnök azt mondta, hogy Moszkva soha nem mondott semmit a nukleáris fegyverek használatáról. Az államfő szerint azt a tézist, hogy Oroszország esetleg bevethet ilyen fegyvereket, arra használják, hogy negatívan befolyásolják a Moszkvával baráti viszonyban álló országokat.

Ugyanakkor október 24-én Igor Kirillov altábornagy, az orosz sugárvédelmi, vegyi és biológiai védelmi csapatok vezetője azt mondta, hogy Moszkva információkat kapott arról, hogy Kijev “piszkos bomba” bevetését tervezi. A védelmi minisztérium szerint Ukrajna Oroszországot fogja ezért hibáztatni. A minisztérium emlékeztetett arra, hogy a kijevi rezsimnek megvannak a tudományos és gyártási lehetőségei egy ilyen töltet létrehozásához.

A számítások szerint, ha Ukrajna felrobbant egy “piszkos bombát”, a radioaktív izotópok a légkörben akár 1500 km távolságra is elszóródnak, és Lengyelországot is elérhetik.

Ugyanakkor James Cleverly brit és Catherine Colonna francia külügyminiszterek, valamint Anthony Blinken amerikai külügyminiszter kijelentette, hogy országaik visszautasítják Oroszország állításait.

A piszkos bomba egy radioaktív izotópokat és robbanótöltetet is tartalmaz. Robbanáskor a radioaktív anyagot lökéshullám szórja szét, és nagy területen szennyezést okoz.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Több település felszabadításáról számolt be az orosz katonai szóvivő

Települések felszabadításáról számolt be a donyecki régióból szerdán az orosz hadvezetés, valamint a helyi közigazgatás két vezetője. Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője...

Lengyelországban ki kell fizetniük a lakhatás díját az ukrán menekülteknek

Az Oroszországgal fennálló konfliktus miatt Lengyelországba menekült ukránoknak jövőre fizetniük kell a lakhatásukért és az élelmezésükért - jelentette be a varsói kormány. A lengyel hatóságok...

Ursula elismerte, hogy már több mint 100 ezer ukrán katona halt meg

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke videóüzenetében bejelentette, hogy az ellenségeskedések kitörése óta több mint 100 000 ukrán katona halt meg. Frissítés: Ursula...