2022, július 5.
24.3 C
Budapest
30.7 C
Moszkva

Zelenszkij náci jelvényes ukrán katona fényképét osztotta meg – remek időzítés

Miközben Oroszország a fasizmus felett aratott második világháborús győzelmet ünnepelte, Zelenszkij ukrán elnök egy SS-jelvényt viselő katona képét osztotta meg közösségi oldalain…

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a II. világháború győzelmének napját azzal ünnepelte, hogy megosztotta egy ukrán katona képét, aki egy náci Waffen SS elitegység “halálfejes” jelvényét viseli. Bár a képet gyorsan törölte a közösségi médiából, a kijevi védelmi minisztérium is közzétette a fotót.

A képet Zelenszkij hétfőn tette fel az Instagramra és a Telegramra. A képen egy katona egy tüzérségi ágyú mellett viseli a “halálfej” vagy “totenkopf” jelvényét, amely a 3. SS páncélos hadosztály, a náci elit katonák azon egysége viselt, amely számos háborús bűncselekmény, valamint francia civilek és lengyel zsidók lemészárlásáról vált hírhedté. Zelenszkij maga is zsidó származású.

Érdekvédelmi csoportok a halálfejes logót “gyűlöletszimbólumnak” tartják, amelyet “a neonácik és más fehér felsőbbrendűség hívek” használnak.

Bár a fotót gyorsan eltávolították, azt az ukrán védelmi minisztérium is feltette a Twitterre, Zelenszkij idézete alatt, amelyben május 9-ét a “nácizmus feletti győzelem napjaként” ismert el.

Az ukrán védelmi tárca Twitter oldala és a náci jelkép

A Szovjetunió a náci Németország legyőzését szimbolizáló Győzelem Napja alkalmából tartott beszédében, Zelenszkij vasárnap azzal vádolta Oroszországot, hogy “a nácizmus véres rekonstrukcióját” erőlteti Ukrajnára.

Vlagyimir Putyin orosz elnök viszont Moszkvában az Egyesült Államokat és NATO-szövetségeseit az ukrajnai “nácik” támogatásáért bírálta, és a katonai hadműveletet “az agresszió elleni megelőző csapásnak” nevezte.

Ukrajna az egyetlen olyan ország a világon, amely nyíltan neonáci milíciákat integrált a nemzeti hadseregébe, és míg ezeket a milíciákat a nyugati média egykor “neonáci” néven jellemezte, ma már “szélsőjobboldali csoportokként” emlegetik őket.

Amióta az orosz csapatok februárban bevonultak Ukrajnába, náci kellékek rejtekhelyeit találták meg ezen milíciák tagjainak otthonaiban és bázisain, valamint az ukrán kormány által működtetett közösségi média felületeken is hasonló képeket tettek közzé náci és szélsőjobboldali jelképeket viselő katonákról.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Kövess minket a Telegramon!

Exkluzív tartalmakért csatlakozz Telegram csatornánkra!

Ajánló

- Hirdetés - spot_img

FRISS