2023, október 3.
20.7 C
Budapest
12.7 C
Moszkva

Zelenszkij megfenyegette az országokat, amelyek segítenek a szankciók kijátszásában

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök kifogásolta, hogy egyes európai országok nem tartják be az Oroszország elleni szankciókat, és közölte, hogy nyilvános harcot kíván indítani ezen államok ellen – idézte szavait a TASZSZ hírügynökség.

“Sajnos vannak olyan államok a világon és az európai kontinensen, amelyek – akár akarják, akár nem – segítenek kijátszani a szankciókat. A szankciók kijátszása, őszintén szólva, már egy kicsit belefáradtam ebbe a bizonyos küzdelembe. Úgy gondolom, hogy nyilvánosan is harcolni fogok azok ellen, akik lehetőséget adnak a szankciók kijátszására” – mondta Alar Karis észt elnökkel folytatott kijevi találkozója után.

Az ukrán elnök ezzel kapcsolatban hozzátette, hogy “valami ostobaság” folyik. Azt azonban nem fejtette ki, hogy pontosan hogyan kíván ez ellen fellépni.

Zelenszkij rendszeresen ír alá rendeleteket szankciókról orosz magánszemélyek és szervezetek, valamint más országok állampolgárai ellen, akiket Kijev azzal vádol, hogy együttműködnek Oroszországgal.

A szankciók kidolgozásában és bevezetésében számos tisztviselő vesz részt. A minisztériumok és ügynökségek szankciós listákat dolgoznak ki, javaslatokat tesznek, és Ukrajna Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanácsa hozza meg a vonatkozó döntéseket. Zelenszkij ezután írja alá a rendeleteket, hogy azok hatályba lépjenek. Ha a szankciók az ukrán törvények által szabályozott szempontokat érintenek, a határozatot a Verhovna Radának is jóvá kell hagynia.

Zelenszkij emellett egy szakértői csoportot is kezdeményezett, amelynek vezetője Andrij Jermak, az ukrán elnöki hivatal vezetője és Michael McFaul, az Egyesült Államok volt moszkvai nagykövete. Ez a csoport javaslatokat dolgoz ki a nyugati országoknak az Oroszország elleni szankciókkal kapcsolatban.

A csoport időszakonként útiterveket tesz közzé, amelyekben felsorolják azokat az orosz személyiségeket és vállalatokat, amelyekkel szemben Kijev szerint korlátozó intézkedéseket kellene bevezetni a nyugati országokban.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Politico: az EU nem adhatna több fegyvert Ukrajnának a saját készleteiből

Az Európai Unió országai már nem adhatnak fegyvert Ukrajnának a saját készleteikből anélkül, hogy veszélyeztetnék saját biztonságukat - írja a Politico című amerikai lap...

Ukrajna levette az OTP Bankot a vállalati halállistájáról és kötelezte az orosz piac elhagyására

Levette az OTP Bankot a nemzetközi háborút finanszírozó vállalatok listájáról az Ukrán Nemzeti Korrupciómegelőzési Ügynökség (NAZK) - jelentette be az ügynökség hétfőn a honlapján. A...

Az EU nem tudja feloldani az Ukrajnának szánt 5 milliárd eurós katonai támogatást

Az EU fontolóra vesz egy 5 milliárd eurós katonai segélycsomagot Ukrajnának 2024-re - jelentette ki Josep Borrell, az unió külpolitikai vezetője hétfőn Kijevben. Magyarország...
spot_img

Videó