2022, december 1.
2.7 C
Budapest
-14.1 C
Moszkva

Zelenszkij: már 10 millió ukrán van áram nélkül, akadozik az internet szolgáltatás

Mintegy tízmillió ukrán maradt áram nélkül az orosz rakétatűz miatt – közölte szerdán Volodimir Zelenszkij ukrán elnök. Az elmúlt hetekben Moszkva az ukrán áramhálózatot vette célba, miután Moszkva azzal vádolta Kijevet, hogy “szabotázstámadásokat” intézett a kritikus orosz infrastruktúra ellen.

Zelenszkij a Telegramon közzétett videoüzenetében kijelentette, hogy számos ukrán városban áramkimaradások vannak, a leginkább Kijev, Harkov, Zsitomir és Lviv régiók érintettek.

“Körülbelül tízmillió ukrán van áram nélkül” – mondta.

Az ukrán elnök az internetkapcsolati és kommunikációs problémákra is felhívta a figyelmet az egész országban. Ezenkívül az orosz csapások miatt két atomerőműben automatikusan leállt több nukleáris blokk – állította Zelenszkij, anélkül, hogy további részleteket közölt volna.

“Ezek voltak a kiszámított következmények: az ellenség tudta, mit tesz” – tette hozzá.

Zelenszkij azt is állította, hogy az orosz erők összesen 90 rakétát lőttek ki Ukrajnára. Kedden Kirill Timosenko, az elnöki adminisztráció helyettes vezetője “kritikusnak” nevezte a támadások nyomán kialakult helyzetet, hozzátéve, hogy a legtöbb csapás az ország középső és északi részén lévő létesítményeket célozta.

“A fővárosban rendkívül súlyos a helyzet, különleges vészhelyzeti áramszüneti menetrendek vannak érvényben” – mondta.

Ukrajnában gördülő áramkimaradások tapasztalhatók azóta, hogy Moszkva október 10-én csapásokat mért az energetikai infrastruktúrájára, miután Kijevet azzal vádolta, hogy orosz létesítményeket, köztük a stratégiai fontosságú Krími hidat vette célba.

A hónap elején Zelenszkij azt állította, hogy az áramkimaradások több mint négymillió ukrán lakost érintettek, és a főváros és annak elővárosában lakók viselik a legnagyobb terhet. Az ukrán hatóságok akkor azt közölték, hogy a visszatérő orosz támadások az ország energetikai infrastruktúrájának akár 40%-át is tönkretették vagy megrongálták.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Több település felszabadításáról számolt be az orosz katonai szóvivő

Települések felszabadításáról számolt be a donyecki régióból szerdán az orosz hadvezetés, valamint a helyi közigazgatás két vezetője. Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője...

Lengyelországban ki kell fizetniük a lakhatás díját az ukrán menekülteknek

Az Oroszországgal fennálló konfliktus miatt Lengyelországba menekült ukránoknak jövőre fizetniük kell a lakhatásukért és az élelmezésükért - jelentette be a varsói kormány. A lengyel hatóságok...

Ursula elismerte, hogy már több mint 100 ezer ukrán katona halt meg

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke videóüzenetében bejelentette, hogy az ellenségeskedések kitörése óta több mint 100 000 ukrán katona halt meg. Frissítés: Ursula...